More
    patakis_markos banner_elniplex 1068x150
    patakis_BACK_TO_SCHOOL_1068x150
    patakis_markos banner_elniplex 1068x150
    patakis_BACK_TO_SCHOOL_1068x150
    patakis_markos banner_elniplex 1068x150
    patakis_BACK_TO_SCHOOL_1068x150
    patakis_markos banner_elniplex 405x150
    patakis_BACK_TO_SCHOOL_405x150
    ΑρχικήELNIPLEX+ΑρθρογραφίαΤο αναγνωστικό κοινό μεγάλωσε, ζήτω το νέο αναγνωστικό κοινό!

    Το αναγνωστικό κοινό μεγάλωσε, ζήτω το νέο αναγνωστικό κοινό!

    Ο εκδοτικός οίκος Folio Society που ιδρύθηκε το 1947 με έδρα το Λονδίνο είχε βρει τη θέση του στην παγκόσμια αγορά χάρη στα μυθιστορήματα επιστημονικής φαντασίας αλλά και κάποιες χειροποίητες εκδόσεις που κέρδιζαν το βλέμμα.

    Το κοινό τους μεγάλωσε μαζί με τους ίδιους. Σήμερα, οι μισοί αγοραστές βιβλίων τους ανήκουν στο target group 25-44 ετών. Κι αυτοί πλέον χρησιμοποιούν πολύ τα social media, με αιχμή το instagram και κυρίως το TikTok όπου το BookTok έχει τη δική του θέση πλέον στην αγορά.

    Τώρα λοιπόν, ο εκδότης Folio Society ξεκίνησε να προσελκύει τους νέους της iGen αλλά και τους προηγηθέντες millenials (και τους 90’s) με βίντεο και διαφήμιση στο Tik Tok. Το 2017-18, ο εν λόγω εκδότης είδε τις πωλήσεις της να αυξάνονται κατά 55%. Γιατί; Γιατί  εμπλούτισαν τον κατάλογό τους με νέα βιβλία επιστημονικής φαντασίας και fantasy, με παιδικά… φαντασίας και γενικά ό,τι είχε μέσα… φαντασία. Οι νέοι κόσμοι, οι μίξεις με μυθολογίες και κόσμους που έφευγαν προς άλλες, μη βιωμένες πραγματικότητες, άρχισαν να τραβούν τα παιδιά ολοένα και περισσότερο, ειδικά μετά το Game of Thrones που σάρωσε ό,τι υπήρχε στον διάβα του και άνοιξε την πόρτα σε όλο αυτό το κάδρο. Ήταν μια Αλίκη που βούτηξε σε έναν άλλο κόσμο. 

    Οι νέοι κάτω των τριάντα ετών αγοράζουν πολύ βιβλία σαν το Dune του Frank Herbert, αγοράζουν Τόλκιν και Game of Thrones, αν και δεν είναι τα πιο εύκολα βιβλία για ανάγνωση αυτά, αγοράζουν ό,τι βλέπουν στο TikTok με γυαλάδα, με χρωματιστά χαρτιά, με ανάγλυφα εξώφυλλα, με πασπαλισμένη χρυσόκονη και γκλίτερ τίτλους. Είναι σημεία των καιρών. Είναι παιδιά που εθίστηκαν μέσα σε συγκεκριμένα περιβάλλονται αισθητικές προσεγγίσεις. 

    Παράλληλα, αν τοποθετήσει κανείς στο ίδιο κάδρο, όχι απλώς την επιστροφή, αλλά τη συνεχή άνοδο των βινυλίων και των καλλιτεχνικών εκδόσεων συνολικά, οδηγούμαστε σε μια υπόθεση ότι σε έναν κόσμο όπου μέχρι και ο τελευταίος κάτοικος που έχει ένα μεσαίο εισόδημα, όλοι υπάρχουν, χωρούν, καταναλώνουν και δημιουργούν νέες τάσεις, ενίοτε επαναφέρουν παλιότερες συνήθειες. Η καλαισθησία μάχεται και με τη μανία της αγοράς, ισορροπούν και ενίοτε γρονθοκοπούν η μία την άλλη.

    Ο δε εκδοτικός οίκος Folio Society μοιάζει σαν ένα καθρέφτης όλων αυτών, ισορροπεί και υπηρετεί δυο ειδών τάσεις. Απ’ τη μία το sci-fi, τα fantasy που τον καθιέρωσαν, από την άλλη τις χειροποίητες, ακριβές, καλλιτεχνικές εκδόσεις. Τι άλλαξε; Τα μέσα προβολής. Ελπίζουμε η ποιότητα να μη χαθεί μέσα στον ωκεανό.

     

     

    RELATED ARTICLES

    Most Popular