More
    xmas banner popo kai pipi_elniplex 1068x150
    cluedle banner_elniplex 1068x150
    xmas banner popo kai pipi_elniplex 1068x150
    cluedle banner_elniplex 1068x150
    xmas banner popo kai pipi_elniplex 1068x150
    cluedle banner_elniplex 1068x150
    xmas banner popo kai pipi_elniplex 405x150
    cluedle banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΑτζένταΕκθέσεις-ΟμιλίεςΤουταγχαμών - Ταξίδι στην αιωνιότητα, μια ξεχωριστή έκθεση για τον αρχαίο Αιγυπτιακό...

    Τουταγχαμών – Ταξίδι στην αιωνιότητα, μια ξεχωριστή έκθεση για τον αρχαίο Αιγυπτιακό πολιτισμό στον Ελληνικό Κόσμο

    Η έκθεση «ΤΟΥΤΑΓΧΑΜΩΝ- Ταξίδι στην Αιωνιότητα» στον Ελληνικό Κόσμο προσφέρει μια μοναδική εμπειρία για όποιον θέλει να γνωρίσει μέσα από την ιστορία του διάσημου Φαραώ, στοιχεία του αρχαίου Αιγυπτιακού πολιτισμού και να ταξιδέψει νοερά σε μια χώρα γεμάτη μυστήριο. Ο επισκέπτης θα έχει την ευκαιρία να ταξιδέψει χιλιάδες χρόνια πριν, να πάρει μέρος στην ανασκαφή του σπουδαίου Βρετανού αρχαιoλόγου Howard Carter και να νιώσει τη συγκίνηση και τον θαυμασμό από το πλήθος και τη λάμψη των εκατοντάδων αρχαιολογικών ευρημάτων που συνόδευσαν τον νεαρό Φαραώ στη μετά-θάνατον ζωή.
    Στην έκθεση παρουσιάζονται  πιστά αντίγραφα των ανεκτίμητων θησαυρών από τον τάφο του Τουταγχαμών, που κατασκευάστηκαν από έμπειρους τεχνίτες, υπό την επίβλεψη αρχαιολόγων, και προσφέρουν μία σαφή εικόνα του μεγαλείου του αρχαίου αιγυπτιακού πολιτισμού. Τα πρωτότυπα έργα τέχνης,  βρίσκονται στο Αιγυπτιακό Μουσείο του Καΐρου και του Λούξορ, στο Βρετανικό Μουσείο, εντός του βασιλικού Τάφου και σε άλλα μεγάλα μουσεία του κόσμου.

    Αλήθεια γνωρίζετε ποιος ήταν ο Τουταγχαμών και γιατί έγινε ο πιο διάσημος Φαραώ;

    Ο Τουταγχαμών γεννήθηκε το 1341 π.χ .Πατέρας του ήταν ο Ακετατόν και μητέρα του μια από τις συζύγους του Ακενατόν και πιθανώς ετεροθαλής αδελφή του. Ο Ακενατόν λάτρευε τον Ατόν, τον Θεό Ήλιο ή αλλιώς Ατέν της ημέρας δηλαδή «ο ηλιακός δίσκος, από τον οποίο γεννάται το φως της ημέρας».Μάλιστα είχε προσπαθήσει να μετατρέψει την πολυθεϊστική θρησκεία των Αιγυπτίων, σε μονοθεϊστική. Ο νέος Φαραώ αμφισβήτησε την παντοδυναμία του  Άμμωνα και του ιερατείου και  εισήγαγε μέσω μεταρρύθμισης ως  μόνη επίσημη θρησκεία να είναι αυτή του Ατέν.
     Ο μεταρρυθμιστής φαραώ άλλαξε το όνομά του Αμένοφις (ο Άμων είναι ευχαριστημένος) σε Ακενατόν (η δόξα του Ατέν), εγκατέλειψε τις Θήβες και εγκαταστάθηκε σε νέα πρωτεύουσα, την Ιχουτατόν (Ikhoutaton = ο ορίζοντας του Ατέν) . Γι’ αυτό και έδωσε στο γιό του όταν γεννήθηκε το όνομα Τουταγχατέν, που σημαίνει «η ζωντανή εικόνα του Ατέν». Οι Αιγύπτιοι εναντιώθηκαν και τον έδιωξαν απ’ τον θρόνο το 1332 π.Χ, ύστερα από 17 χρόνια βασιλείας.

    Τότε, ήταν που ανέβηκε στον θρόνο ο 9χρονος γιος του, το μοναδικό αγόρι από τα εφτά παιδιά της οικογένειας ,ο Τουταγχατέν. Άλλαξε αμέσως το όνομά του σε Τουταγχαμών για να μην υπάρχει καμία σύνδεση με την αποτυχημένη αίρεση του πατέρα του και επανέφερε την πολυθεϊστική θρησκεία των Αιγυπτίων. Παντρεύτηκε την Ανκεσεναμούν, κόρη της Νεφερτίτης και ετεροθαλή αδερφή του, με την οποία απέκτησαν δύο κόρες, οι οποίες πέθαναν λίγο μετά τη γέννησή τους. Πέθανε το 1323 π.Χ σε ηλικία μόλις 18 ετών από άγνωστη αιτία και θάφτηκε στην Κοιλάδα των Βασιλέων, όπου υπήρχαν οι τάφοι άλλων 60 Φαραώ της Αιγύπτου. Λόγω του ξαφνικού του θανάτου λέγεται ότι θάφτηκε σε θάλαμο που προοριζόταν για τον βεζίρη του.

    Ο Βρετανός αρχαιολόγος Χάουαρντ Κάρτερ To 1907, ξεκίνησε ανασκαφές στην Κοιλάδα των Βασιλέων και αρκετά χρόνια μετά στις 4 Νοεμβρίου του 1922 έφερε στο φως, τον τάφο του Τουταγχαμών. Η ανακάλυψη του τάφου έγινε μείζον θέμα για τα μέσα μαζικής ενημέρωσης και υποκίνησε το ενδιαφέρον του κόσμου για την Αρχαία Αίγυπτο.

    Αξιοσημείωτο είναι πως σε αντίθεση με τις νεκροπόλεις άλλων Φαραώ οι οποίες σχεδόν στο σύνολό τους είχαν λεηλατηθεί από ληστές, αυτή του Τουταγχαμών, βρέθηκε ασύλητη, με πάνω από 5.000 άθικτα αντικείμενα ηλικίας 3.300 ετών, μεγάλο μέρος των οποίων είναι φτιαγμένα από ατόφιο χρυσάφι.Η σαρκοφάγος του που περιείχε τρία διαφορετικά φέρετρα, το ένα μέσα στο άλλο και το τελευταίο που φιλοξενούσε τη βασιλική μούμια ήταν ολόχρυσο.

    Τι θα δείτε στην έκθεση Τουταγχαμών στον Ελληνικό Κόσμο

    Οι περιβόητες αιγυπτιακές σφίγγες, αγάλματα διάσημων βασιλιάδων, του ίδιου του Τουταγχαμών, του πατέρα του Ακενατών, της Νεφερτίτης (συζύγου του Ακενατών, αλλά όχι και μητέρας του Τουταγχαμών), ο διάσημος «Τάφος της Μάγια», της παραμάνας του και η «στήλη της Ροζέτα», η οποία αποτέλεσε το κλειδί για την αποκρυπτογράφηση των ιερογλυφικών, η αναπαράσταση του βασιλικού τάφου του Τουταγχαμών, αποτελούν την εισαγωγή στην έκθεση.

    Οι μούμιες του Τουταγχαμών και των παιδιών του, ο χρυσός του θρόνος, η περίφημη ταφική μάσκα, οι εντυπωσιακές χρυσές σαρκοφάγοι, αρχαίες αιγυπτιακές λάρνακες, περίτεχνα αγάλματα αρχαίων Αιγύπτιων θεών, αναπαραστάσεις με ιερογλυφικά, ακριβή αντίγραφα των ευρημάτων που ανακάλυψε το 1922 ο Βρετανός αρχαιολόγος Howard Carter στον πρώτο βασιλικό τάφο που βρέθηκε ασύλητος, είναι μερικά μόνο από τα εντυπωσιακά εκθέματα.

    Αξίζει να επισκεφτείτε και να ανακαλύψετε σπουδαία αρχαιολογικά ευρήματα από τον Αιγυπτιακό πολιτισμό. Η έκθεση πλαισιώνεται με προβολές και πολυμεσικές εφαρμογές που μπορείτε να παρακολουθήσετε με όλη την οικογένεια.
    Το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού διοργανώνει εκπαιδευτικά προγράμματα από Μουσειοπαιδαγωγούς, ξεναγήσεις , καθώς και οργανωμένες εκπαιδευτικές δραστηριότητες για σχολικές ομάδες όλων των βαθμίδων για να έρθουν τα παιδιά σε επαφή με στοιχεία του αρχαίου αιγυπτιακού πολιτισμού

    Ωράριο λειτουργίας της έκθεσης:
    Τρίτη ως Πέμπτη 09:00 – 13:30
    Παρασκευή 09:00 – 20:00
    Σάββατο 11:00 – 16:00
    Κυριακή 10:00 – 18:00

    Ελληνικός Κόσμος
    Πειραιώς 254, Ταύρος
    Τ. 212 254 0000

    www.hellenic-cosmos.gr

    Το ELNIPLEX σε συνεργασία με τον Ελληνικό Κόσμο, προσφέρουν  5 διπλές προσκλήσεις, για την έκθεση "Τουταγχαμών – Ταξίδι στην αιωνιότητα" για το Σάββατο 11 Μαρτίου και την Κυριακή 12 Μαρτίου .

    Τι πρέπει να κάνετε:

    1. Πατήστε Like και Κοινοποιήστε Δημόσια την ανάρτηση από τη σελίδα του elniplex στο facebook.
    2. Στείλτε μήνυμα στη σελίδα του elniplex στο facebook  με τον τίτλο της έκθεσης και τα στοιχεία σας, ώστε να είναι εφικτή η επικοινωνία μαζί.
    3. Γράψτε ένα σχόλιο κάτω από την ανάρτηση της 
    σελίδας του elniplex στο facebook.

    Ισχύς διαγωνισμού από τη δημοσίευση έως και την Πέμπτη 9 Μαρτίου ώρα 22:00

    Δώρα Πουρή
    Δώρα Πουρή
    Νηπιαγωγός, συντάκτης του elniplex. dwrapouri@yahoo.gr
    RELATED ARTICLES

    Most Popular