Με αφορμή τη συμμετοχή τους στο cd «Αν σας τα τραγουδήσουμε; | Τα δικαιώματά μας γίνονται τραγούδι», επιστέγασμα μιας πανελλήνιας εκστρατείας που στόχο είχε την ευαισθητοποίηση και διάδοση των δικαιωμάτων των παιδιών, το ELNIPLEX συνομίλησε με δύο εκλεκτούς συνθέτες και δημιουργούς που χάρισαν τη μουσική τους σε αυτήν την εξαιρετική ιδέα.
Συνομιλήσαμε για δικαιώματα παιδιών ασφαλώς και τα φωνάξαμε λίγο κι από εδώ.
Αναζητήστε τον δίσκο στο Δίκτυο για τα Δικαιώματα του παιδιού, στη Μικρή Άρκτο που τον κυκλοφορεί και παντού! Γιατί βοηθάμε να ακουστούν οι φωνές των ίδιων των παιδιών.
Η Τατιάνα Ζωγράφου και ο Άγγελος Αγγέλου σε #Συνέντευξη στο #ELNIPLEX.
Πώς βιώσατε και πώς αισθανθήκατε για τη συμμετοχή σας στον δίσκο «Αν σας τα τραγουδήσουμε» δεδομένου του θεματικού και ηθικού του προσανατολισμού;
Τατιάνα: Αισθάνθηκα πολύ τυχερή. Ήταν μια πρόκληση η στίχοι των παιδιών και ταυτόχρονα συνεργάστηκα για μια ακόμη φορά με το Δίκτυο για τα Δικαιώματα του Παιδιού που στηρίζει έμπρακτα τα ευάλωτα παιδιά αυτής τής πόλης.
Άγγελος: Η Σύμβαση για τα Δικαιώματα του παιδιού έχει γίνει νόμος σε πάνω από 100 χώρες παγκοσμίως και η σημασία της είναι τεράστια. Παρόλα αυτά λίγοι γνωρίζουν την ύπαρξη της, λιγότεροι σέβονται το περιεχόμενο των άρθρων της και ελάχιστοι διώκονται για την καταπάτηση τους. Η διάδοση των Δικαιωμάτων του παιδιού είναι για όλους μας χρέος και επιτακτικός σκοπός.
Για εμάς δε, που ασχολούμαστε καθημερινά με τα παιδιά, η κίνηση αυτή του Δικτύου, ήταν η πιο ουσιαστική πράξη προς αυτή την κατεύθυνση και δεν θα μπορούσαμε να απέχουμε. Νιώθω τόσο αυτονόητη τη συμμετοχή μου σε αυτήν την προσπάθεια όσο και ευγνώμων για την πρόσκληση που μου έγινε. Ταυτόχρονα νιώθω υπερηφάνεια, χαρά και ενθουσιασμό για το αποτέλεσμα.
Το τραγούδι, η μουσική, η τέχνη γενικότερα, έχουν τη δύναμη να κάνουν διεθνείς συμβάσεις και συνθήκες να γίνουν πιο διεισδυτικές στον νου και τη συμπεριφορά των ανθρώπων;
Τατιάνα: Η Διεθνής Σύμβαση για τα Δικαιώματα του παιδιού ήτανε ένα βήμα. Η μη τήρησή της, τα παιδιά που πνίγονται, τα push backs, το trafficking είναι η απόδειξη ότι αυτή η διεθνής σύμβαση καταστρατηγείται.
Θα ήταν αφέλεια να πιστεύαμε ότι με τα τραγούδια μας θα αλλάξουμε τον κόσμο. Όμως γίνεται κάτι σημαντικό. Μέσα από τα τραγούδια έρχονται τα παιδιά σε επαφή με την έννοια «δικαίωμα» και ευαισθητοποιούνται διαπολιτισμικά. Για να διεκδικήσεις τα δικαιώματά σου σαν παιδί, πρέπει να τα γνωρίζεις!
Αυτό κάνουν αυτά τραγούδια. Τραγουδάνε με όλους τους τρόπους το «ΔΙΚΑΙΩΜΑ», δικαίωμα στην ασφάλεια, στο σχολείο, στην αγάπη, στην ειρηνική διαβίωση, στον ελεύθερο χρόνο κ.ο.κ
Άγγελος: Το τραγούδι έχει τη μαγική ικανότητα να «ταξιδεύει» τις λέξεις και να τις «φυτεύει» βαθιά στο συναίσθημα των ανθρώπων. Ελπίζουμε ότι τα τραγούδια που φτιάξαμε μελοποιώντας τους στίχους των παιδιών, θα «ριζώσουν» μέσα στις καρδιές και στις συνειδήσεις των ανθρώπων, προωθώντας το σημαντικό νόημα και την ουσία της Σύμβασης για τα Δικαιώματα του παιδιού σε όσο το δυνατόν περισσότερους.
Πού θα στέλνατε αυτόν τον δίσκο για να ακουστεί οπωσδήποτε; Σε ποιους;
Τατιάνα: Θα το έστελνα να το ακούσουν όλα τα παιδιά σε όλα τα σχολεία, στο Υπουργείο Παιδείας και στην Υπουργό Παιδείας που μάς έχει προδώσει όλους-μεγάλους και μικρούς σε όλα τα επίπεδα και μάλιστα σε καιρό πανδημίας. Όχι για να τον ακούσει -γιατί δεν θα τον άκουγε- αλλά για να δει τι θα πει «δημιουργική ιδέα» και διαπολιτισμική εκπαίδευση στο πεδίο. Και ίσως στην Πρόεδρο τής Δημοκρατίας… Θα ήθελα να τής πω να κάνει κάτι για να ακουστεί επιτέλους η φωνή των παιδιών και οι πραγματικές ανάγκες τους… Δεν μπορούμε να ανεχθούμε την παιδική εργασία, τις κακοποιήσεις παιδιών μέσα στα ίδια τους τα σπίτι. Τις σεξουαλικές αποπλανήσεις ανήλικων ατόμων, τους καταυλισμούς προσφύγων όπου παιδιά ζούνε σε άθλιες συνθήκες. Δεν μπορούμε να δεχθούμε παιδιά 10 μόλις χρόνων να θέλουν να πεθάνουν ή να πνίγονται αβοήθητα στις θάλασσες.
Τα παιδιά είναι η χαρά τής ζωής. Δεν υπάρχει μέλλον αν τα παιδιά δεν είναι ευτυχισμένα. Είμαστε τελειωμένοι. Η επόμενη μέρα θα είναι μια μαύρη σελίδα. Αυτός ο δίσκος είναι το ανάποδο. Είναι γεμάτος φως! Γεμάτος ελπίδα! Οι BURGER PROJECT με το τραγούδι τους σ’ αυτόν τον δίσκο είναι η επιτομή τής ελπίδας! Όπως και το τραγούδι του Φοίβου αλλά και του Γιώργη Χριστοδούλου!
Άγγελος: Παντού! Αν και γράφτηκαν από παιδιά, οι στίχοι, είναι υπέροχοι και τα τραγούδια μπορούν κάλλιστα να παιχτούν στα ραδιόφωνα, στα σχολεία, στις δημόσιες υπηρεσίες… ακόμα και στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος θα τα άκουγα!
Από την πανελλήνια αυτή εκστρατεία συγκεντρώθηκαν 284 στίχοι για τραγούδια. Μπορείτε να μας πείτε τον αγαπημένο σας;
Τατιάνα: «Και εγώ αυτό που θέλω μια αγκαλιά μεγάλη κι ο χρόνος να μου φαίνεται απέραντος και πάλι» είναι ένα από τα πιο αγαπημένα μου δίστιχα που μελοποίησε ο συνάδελφός μου Άγγελος Άγγελου και αυτός ο στίχος τής μικρής Βασιλικής Μενιδιάτη από το δικό μου τραγούδι «Αν ενώσεις τα κομμάτια του παζλ, θα δεις πως τα δικαιώματά είναι πολλά. Όμως λίγα, πολύ λίγα παιδιά, τα έχουν όλα αυτά»
Άγγελος: Υπέροχοι στίχοι μας ήρθαν και είναι τόσο δύσκολο να διαλέξω! Νομίζω ότι το συμπέρασμα του Βασίλη, του παιδιού του οποίου τους στίχους μελοποίησα, είναι τόσο όμορφο και γλυκό:
Κι εγώ αυτό που θέλω/ μια αγκαλιά μεγάλη/ κι ο Χρόνος να μου φαίνεται/ απέραντος και πάλι
Εστιάζοντας στα παιδιά που ζουν στην Ελλάδα, οποιασδήποτε εθνικότητας ασφαλώς, ποιο δικαίωμα των παιδιών πιστεύετε ότι είναι το πλέον σημαντικό, η μεγαλύτερη προτεραιότητα στις μέρες μας;
Τατιάνα: Το δικαίωμα στην ασφαλή διαβίωση με ό,τι αυτό συνεπάγεται: σπίτι, φαΐ, νερό, πρόσβαση στο δημόσιο σύστημα υγείας και φυσικά πρόσβαση στην εκπαίδευση.
Άγγελος: Όλα τα Άρθρα είναι σημαντικά, ειδικά στις μέρες μας όπου η Πανδημία, οι πόλεμοι και η φτώχεια έχουν πλήξει τόσους και τόσους!
Τι κάνετε αυτόν τον καιρό; Πού αναπνέουν οι δουλειές σας;
Τατιάνα: Η συνεργασία μου με το Δίκτυο για τα δικαιώματα του Παιδιού αναπτέρωσε το ηθικό μου. Η ηχογράφηση των τραγουδιών είναι για μένα σαν την παραγωγή ενός καλού κρασιού. Η κυκλοφορία του είναι το ίδιο το κρασί! Λόγω πανδημίας είχα πολύ καιρό να βγω και να μεθύσω με αυτό που αγαπώ πιο πολύ από όλες τις δραστηριότητες τής ζωής μου: Να συνευρίσκομαι με άλλους μουσικούς, να μοιράζομαι τις μουσικές μου ιδέες, να πιάνω στα χέρια μου υπέροχους στίχους και να περνάω πολλές ώρες σε ένα στούντιο ηχογραφώντας. Ξαναβρέθηκα μετά από καιρό με την ανεπανάληπτη Νεφέλη Φασούλη και την λυρική μου τραγουδίστρια την Δάφνη Πανουργιά. Γνώρισα και συνεργάστηκα με τον Σπύρο Γραμμένο και πέρασα καταπληκτικά στις ηχογραφήσεις μας με τον ακάματο Κώστα Παρίση και την φίλη μου Κούλα Πανάγου από το Δίκτυο! Μοσχομυρίζει το κρασί που φτιάξαμε σε συνεργασία με το Δίκτυο και την Μικρή Άρκτο. Είναι κόκκινο Syrah! Οι δουλειές μου αναπνέουν ως εξής: Στο στούντιο γίνεται η ΕΙΣΠΝΟΗ και στις καρδιές των μικρών μου φίλων η ΕΚΠΝΟΗ! Αυτό είναι! Αναπνοή, βαθιά ανάσα και φύγαμε! Πετάμε κιόλας! Στην υγειά σου Απόστολε!
Άγγελος: Τρία θεατρικά έργα με μουσικές μου για παιδιά παίζονται αυτές τις μέρες στην Αθήνα και είμαι πανευτυχής γι’ αυτό. «Ο κύριος ΚΙΧ και το μυστικό κουτί των ήχων» και το «Μίλα & Σουτ» παίζονται στο θέατρο ΟΛΒΙΟ, ενώ το «Σβήσε το φως» στη Μεγάλη Μουσική Βιβλιοθήκη, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Όλα, είναι παραγωγές της αγαπημένης ομάδας ΚΟΠΕΡΝΙΚΟΣ.
Κλείνοντας, ποια είναι τα επόμενα σχέδιά σας;
Τατιάνα: Έχω ξεκινήσει τον επόμενο μεγάλο μου δίσκο για παιδιά. Υπάρχει ένα πολύ δυνατό concept πίσω από αυτή την νέα μου δισκογραφική εργασία το οποίο δεν αποκαλύπτω! Έχω ήδη εξασφαλίσει συμμετοχές εκλεκτές και ανυπομονώ να ξεκινήσω και επισήμως τις ηχογραφήσεις μου. Παρότι γίνανε κάποια σημαντικά πράγματα τα χρόνια που πέρασαν με κορυφαίο τη σύνθεση τής μουσικής για την παράσταση Νόρα του Ίψεν σε σκηνοθεσία Μαρίας Μαγκανάρη από το ΔΗΠΕΘΕ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ, εντούτοις έχω να βγάλω ολόκληρο δίσκο από το 2017…. Αυτό μου στοίχισε πολύ. Είχα χάσει το κουράγιο μου. ΤΩΡΑ ΤΟ ΞΑΝΑΒΡΗΚΑ! Ο συλλογικός αυτός δίσκος μου έδωσε ξανά την όρεξη να δημιουργήσω. Καλή χρονιά σε όλους και να φύγει η πανδημία. Έχουμε κουραστεί πολύ, μικροί και μεγάλοι. Δεν είχαμε και καθόλου κοντά μας το Υπουργείο Παιδείας. Στο webex πέρυσι στην τηλεκπαίδευση κοίταζα τα νήπιά μου να χλωμιάζουν μέρα με την μέρα, παρότι έδινα ολόκληρη παράσταση για να χαίρονται. Απάνθρωπα πράγματα. Τώρα δεν φτάνουν όλα όσα σημαίνει η covid-19 για μια σχολική μονάδα, έχουμε και την «αξιολόγηση» της κυρίας Κεραμέως. Είχα χρόνια να νιώσω τόση πίεση. Ακούω καμιά φορά έξω από τάξεις του Δημοτικού δασκάλες να γκαρίζουν. Μα τα παιδιά που έχουμε μπροστά μας είναι «τα παιδιά τής πανδημίας», δεν γίνεται κανείς να τα πληγώσει άλλο, δεν πάει άλλο, ό,τι κι αν κάνουνε… Χρειάζονται σπαραχτικά την αποδοχή μας και την αγάπη μας.
Άγγελος: Κουραμπιέδες και μελομακάρονα, όσο πιο άμεσα γίνεται!!
Άγγελος Αγγέλου
Τατιάνα Ζωγράφου
«Αν σας τα τραγουδήσουμε; | Τα δικαιώματά μας γίνονται τραγούδι»
Εκδόσεις Μικρή Άρκτο
Ακούστε
Γκρίζοι Κύριοι
Στίχοι: Βασίλης-Ραφαήλ Γιαννόπουλος
Σύνθεση: Άγγελος Αγγέλου
Τραγούδι: Μαρία Παπαγεωργίου
Θέλω σχολείο
Στίχοι: Αντώνης Παπαθεoδούλου μαζί με τα παιδιά από το Δίκτυο για τα Δικαιώματα του Παιδιού: Νάντα, Τζούντι, Ηλέκτρα, Τζάνα, Φαρσίντ, Άγγελος, Λευτέρης, Ιωάννα, Αχιλλέας, Υακίνθη, Έλενα, Σπύρος, Θανάσης, Μαριέττα, Μαρβίνα, Αμάντα, Κίτα, Ίσρα, Εμμάνουελ, Έμμυ, Αλκυόνη, Φένια και Τατιάνα Ζωγράφου
Σύνθεση: Τατιάνα Ζωγράφου
Τραγούδι: Νεφέλη Φασούλη, Σπύρος Γραμμένος
Τα κομμάτια του παζλ
Στίχοι: Βασιλική Μενιδιάτη, Γιώργος Οδυσσέας Μπάλκαμος και Τατιάνα Ζωγράφου
Σύνθεση: Τατιάνα Ζωγράφου
Τραγούδι: Δάφνη Πανουργιά