More
    h kura ths eleusinas banner_elniplex 1068x150
    patakis_mikros Nikolas banner_1068x150
    patakis_markos banner_elniplex 1068x150
    h kura ths eleusinas banner_elniplex 1068x150
    patakis_mikros Nikolas banner_1068x150
    patakis_markos banner_elniplex 1068x150
    h kura ths eleusinas banner_elniplex 1068x150
    patakis_mikros Nikolas banner_1068x150
    patakis_markos banner_elniplex 1068x150
    h kura ths eleusinas banner_elniplex 405x150
    patakis_mikros Nikolas banner_405x150
    patakis_markos banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΕιδήσειςΣυνελήφθη η βραβευμένη ακτιβίστρια Σιχέμ Μπενσεντρίν

    Συνελήφθη η βραβευμένη ακτιβίστρια Σιχέμ Μπενσεντρίν

    Συνελήφθη από τις αρχές της Τυνησίας η βραβευμένη από την Διεθνή Ένωση Εκδοτών (IPA, International Publishers Association) με το Βραβείο Freedom to Publish, Τυνήσια ακτιβίστρια για τα ανθρώπινα δικαιώματα και δημοσιογράφος Sihem Bensedrine. Η 73χρονη πλέον Bensedrine που είχε διατελέσει πρόεδρος της Επιτροπής Αλήθειας και Αξιοπρέπειας της Τυνησίας συνελήφθη με κατηγορίες για παραποίηση της έκθεσης της επιτροπής.

    Το Βραβείο της IPA σήμερα έχει μετονομαστεί σε Prix Voltaire. Η σύλληψή της διακεκριμένης ακτιβίστριας κινητοποίησε τους ανθρώπους της IPA οι οποίοι σημειώνουν ότι η Bensedrine έχει συλληφθεί με βάση πλαστές κατηγορίες που έχουν προφανή πολιτικά κίνητρα, καθώς η δουλειά της Bensedrine στην Επιτροπή Αλήθειας και Αξιοπρέπειας της Τυνησίας είχε κάνει σημαντικά βήματα προς την αποκατάσταση της αλήθειας.

    Η σύλληψη της Sihem Bensedrine στις αρχές του μήνα είναι ένα τρομερό βήμα προς τα πίσω για την ελευθερία του τύπου και των εκδόσεων στην Τυνησία, σημειώνουν κορυφαία στελέχη της IPA, καθώς η Bensedrine, όπως λένε, θα έπρεπε να αντιμετωπίζεται ως ηρωίδα.

    Η Bensedrine, που συνελήφθη με κατηγορίες για συνωμοσία κατά της κρατικής ασφάλειας είχε προειδοποιηθεί εδώ και πέντε περίπου μήνες να μην εγκαταλείψει τη χώρα και οι αρχές υλοποίησαν τη διαφαινόμενη σύλληψή της. Η δύο χιλιάδων σελίδων έκθεσή της για την παραβίαση της ελευθερίας της έκφρασης, της λογοκρισίας και του αυταρχισμού στην πατρίδα της ήταν προφανές ότι ενόχλησε το καθεστώς της χώρας υπό τον Πρόεδρο Kais Saied, ο οποίος από το 2021 έχει προχωρήσει την σύλληψη πολλών προσωπικοτήτων της χώρας που επικρίνουν τις τακτικές του.

    Η Bensedrine γεννήθηκε στη Λα Μάρσα, κοντά στην Τύνιδα. Σπούδασε στο Πανεπιστήμιο της Τουλούζ, απ’ όπου πήρε πτυχίο φιλοσοφίας. Συλλήψεις, λασπολογία, έλεγχοι, κατηγορίες για διάδοση ψευδών ειδήσεων, για διαφθορά και ό,τι άλλο μπορείς κανείς να φανταστεί έχουν “κοσμήσει” το ρεπερτόριο των αρχών εναντίον της.

    Έχει τιμηθεί με πολλά βραβεία και διακρίσεις για τη δράση της. Πλέον είναι για ακόμα μία φορά κρατούμενη.

    Photo: Wikipedia

    RELATED ARTICLES

    Most Popular