Διαβάζεται σε 2′- Περιέχει απόσπασμα- Ηλικιακό κοινό: 4+ (target 4-7) – Εκπαιδευτικό βιβλίο γνώσεων
Η λογοτεχνία ασχολείται κυρίως με ανθρώπους που κάνουν σεξ και όχι με ανθρώπους που μεγαλώνουν παιδιά. Η ζωή είναι το ακριβώς ανάποδο.
Ευφυολόγημα του Βρετανού συγγραφέα Ντέιβιντ Λοτζ
Όλοι βλέπουμε, λίγο ή πολύ, τις εξελίξεις από το μέτωπο των παρενοχλήσεων, σεξουαλικών ή μη, που ξεκίνησε με τη Σοφία Μπεκατώρου, συνεχίζεται με άλλες υποθέσεις από τον αθλητικό και καλλιτεχνικό χώρο και θα συνεχιστεί με ακόμα μεγαλύτερου βεληνεκούς υποθέσεις, καθώς δεν ήρθε ως πυροτέχνημα όλο αυτό, αλλά ως μια κατάσταση μεγαλύτερης διάρκειας και έντασης.
Αυτές είναι οι γενιές που μεγάλωσαν με ελλιπή ή μηδενική σεξουαλική διαπαιδαγώγηση. Και τα αποτελέσματα είναι να συνεχίζουν άνθρωποι να φέρονται ως νεάντερνταλ απλώνοντας τα ξερά τους σε παιδιά ή ενήλικες, διεκδικώντας να πάρουν κάτι με τη βία ή με δόσεις βίας, σωματικής ή ψυχολογικής. Αυτά είναι τα αποτελέσματα της ατολμίας της ελληνικής πολιτείας να βάλει την σεξουαλική αγωγή επίσημα στο αναλυτικό πρόγραμμα ήδη από την προσχολική εκπαίδευση. Ναι, αγαπητοί φίλοι και αγαπητές φίλες. Στα πεντάχρονα δε θα μάθεις τα αφροδίσια νοσήματα ή άλλες παραμέτρους που δεν τους είναι απαραίτητες στην ηλικία που βρίσκονται. Θα τους μάθεις όμως από τότε που βγαίνουν από την κούνια τους να αγαπούν, να φροντίζουν και να σέβονται το σώμα τους, να σέβονται το σώμα των άλλων, να γνωρίζουν τα όρια των χεριών τους, τις πολύ προσωπικές τους περιοχές, να αντιλαμβάνονται ότι δεν έχουν κανένα δικαίωμα άσκησης βίας με οποιονδήποτε τρόπο έναντι άλλου και αρκετές ακόμα διακλαδώσεις της σεξουαλικής αγωγής που είναι μια ευρύτερα συναισθηματική αγωγή και αγωγή υγείας.
Η συγγραφική ομάδα των εκπαιδευτικών Μαργαρίτας Γερούκη, Έλενας Βιταλάκη, Αθηνάς Τριαματάκη και Δέσποινας Μουράκη δημιούργησαν ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα σεξουαλικής αγωγής για παιδιά προσχολικής και πρώτης σχολικής ηλικίας απαντώντας ήδη με τον καλύτερο τρόπο στο ερώτημα “από ποια ηλικία πρέπει να συζητάμε με τα παιδιά για θέματα όπως το σώμα τους, τα γεννητικά τους όργανα και τη συμπεριφορά τους σε σχέση με αυτά.
“Πώς είναι δυνατό να μην κινδυνεύει ένα παιδί όταν δε γνωρίζει για το σώμα του, όταν δεν έχει ακούσει από τους ανθρώπους που το φροντίζουν (γονείς και εκπαιδευτικούς) για τη διαφορά ανάμεσα σε εμφανή και απόκρυφα μέρη του σώματος, ανάμεσα σε κατάλληλη και ακατάλληλη επαφή;” διερωτώνται στο προλογικό σημείωμα οι συγγραφείς του προγράμματος και η αλήθεια είναι ακριβώς αυτή: η σεμνοτυφία και η ψευδοηθική αφήνουν γυμνά από γνώση και όρια τα παιδιά, τα αφήνουν εκτεθειμένα στο άγνωστο και στις παραφυάδες του κακού. Θέλουμε παιδιά που ξέρουν; Θέλουμε παιδιά που θα μάθουν από νωρίς τα όριά τους, τα δικά τους και των άλλων; Ναι, θέλουμε και το μόνο μας όπλο είναι η γνώση, η εκπαίδευση. Κι αυτή θα έρθει από το σπίτι και από το σχολείο. Όχι από το instagram και το Disney Channel.
Έτσι λοιπόν δημιουργήθηκε ο Φρίξος, ο χαριτωμένος σκαντζόχοιρος που μέσα από διάφορες παιγνιώδεις δραστηριότητες και εμπειρίες διάδρασης προάγει τη γνώση για το σώμα μας και τις μεταξύ μας σχέσεις, ενισχύει την αγάπη για το σώμα του και την προσωπική ηθική. Το πρόγραμμα δομείται σε πέντε βασικές ενότητες και οι εκπαιδευτικοί χρειάζονται, αναλόγως του τρόπου διαπραγμάτευσης και της δυναμικής της ομάδας τους 2-4 διδακτικές ώρες για κάθε ενότητες, ήτοι 10-20 ώρες συνολικά.
Η πρώτη ενότητα πραγματεύεται τα μέρη του σώματος και ασφαλώς τα γεννητικά όργανα, τα οποία τα παιδιά μαθαίνουν με την επίσημη ονομασία τους, καθώς επίσης και μαθαίνουν τις διαφορές τους με το άλλο φύλο αλλά και τον τρόπο φροντίδας τους.
Στη δεύτερη ενότητα τα παιδιά κατανοούν εκείνο που το 60% των ενηλίκων αγνοεί: τη διαφορά του δημόσιου και του ιδιωτικού χώρου και τους κώδικες που διέπουν τον ένα και τον άλλο χώρο. Μια ενότητα εξαιρετικά σημαντική θα λέγαμε σε πολλά επίπεδα.
Στην τρίτη ενότητα είναι η ώρα των διαπροσωπικών σχέσεων και της σημασίας τους για τον άνθρωπο. Η σημαντικότερη τέτοια σχέση είναι η οικογένεια και οι διάφορες μορφές της και συνθέσεις οι οποίες πρέπει να εξερευνηθούν στο σύνολό τους.
Στην τέταρτη ενότητα τα παιδιά μαθαίνουν να αναγνωρίζουν τα συναισθήματά τους και να υιοθετούν δυναμικές και όχι παθητικές στάσεις έναντι κακών συμπεριφορών, ενώ στην πέμπτη ενότητα έχουμε τα κεφαλαιώδη ζητήματα της σεξουαλικής κακοποίησης, της αντίληψης της διαφοράς του καλού και του κακού μυστικού, τα όρια του σώματος των ανθρώπων και την ιδιωτικότητά του και της ανάπτυξης δεξιοτήτων επικοινωνίας όταν προκύψει πρόβλημα.
Αρωγός στην εκτέλεση και στην διεισδυτικότητα του προγράμματος είναι 25 καρτέλες για την εκτέλεση αρκετών δραστηριοτήτων με οπτικό περιεχόμενο από τις πέντε ενότητες του προγράμματος.
Ένα αξιόλογο πρόγραμμα το οποίο μπορεί ο καθένας να διανθίσει στην τάξη (ή και το σπίτι του) και να το αναπτύξει και με άλλο οπτικό υλικό. Να θυμίσουμε ενδεικτικά το Δίχτυ Ασφαλείας που έχουμε προτείνει στο ELNIPLEX (δείτε εδώ) καθώς και βίντεο που μπορείτε να βρείτε στο άρθρο Παγκόσμια ημέρα κατά της κακοποίησης παιδιών και οι δεκαεννιά μέρες του Νοεμβρίου.
Βάλτε ένα πρόγραμμα σεξουαλικής αγωγής στα σχολεία σε όλη την Ελλάδα. Για να πάψουμε να μιλάμε για τα θλιβερά θέματα που χρόνια τώρα μας τυραννούν (για να μην αναφέρουμε τα ονόματα παιδιών σε Ρόδο και Ιωάννινα που πλήρωσαν την έλλειψη παιδείας και σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης)
Απόσπασμα
Διακρίσεις
Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα βραβεύτηκε το 2019 με το Βραβείο Αριστείας και Καινοτομίας στη Σεξουαλική Αγωγή από τον Παγκόσμιο Οργανισμό για τη Σεξουαλική Υγεία (World Association for Sexual Health).
Με μια ματιά
- Ενδιαφέρον εκπαιδευτικό πρόγραμμα σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης για παιδιά προσχολικής και πρώτης σχολικής ηλικίας που έχει δοκιμαστεί στην πράξη και έχει βραβευθεί ως καινοτόμο σε διεθνή διαγωνισμό.
- Με ήρωα και βοηθό τον σκαντζόχοιρο Φρίξο τα παιδιά μαθαίνουν να αγαπούν και να σέβονται το σώμα τους, γνωρίζουν τα όρια του σώματος, τον ιδιωτικό και δημόσιο χώρο, τη σεξουαλική κακοποίηση, την ιδιωτικότητα του σώματος και την ανάπτυξη δεξιοτήτων επικοινωνίας όταν προκύψει πρόβλημα.
Το Soundtrack του βιβλίου
Αντί τραγουδιών…
TAYTOTHTA | |
---|---|
Τίτλος: | Παίζω με τον Φρίξο και μαθαίνω για το σώμα μου και τις διαπροσωπικές σχέσεις. Εκπαιδευτικό πρόγραμμα σεξουαλικής αγωγής για την προσχολική και πρώτη σχολική ηλικία |
Σειρά: | Διδακτική πράξη και θεωρία |
Συγγραφέας: | Γερούκη Μαργαρίτα, Βιταλάκη Έλενα, Τριαματάκη Αθηνά, Μαυράκη Δέσποινα |
Εικονογράφηση: | Γιώργος Πετρίδης |
Εκδόσεις: | Πατάκη, Σεπτέμβριος 2020 |
Υπεύθυνη έκδοσης: | Υβόνη Καρύδη |
Διορθώσεις: | Κατερίνα Βασιλοπούλου |
Σελιδοποίηση | Αλέξιος Μάστορης |
Σελίδες: | 88 |
Μέγεθος: | 25 Χ 33 |
ISBN: | 978-960-16-8854-1 |