More
    patakis_MHNAS EFHVEIAS banner_1068x150
    patakis_tallek_1068x150 (1)
    patakis_Grizelda banner_elniplex 1068x150
    patakis_MHNAS EFHVEIAS banner_1068x150
    patakis_tallek_1068x150 (1)
    patakis_Grizelda banner_elniplex 1068x150
    patakis_MHNAS EFHVEIAS banner_1068x150
    patakis_tallek_1068x150 (1)
    patakis_Grizelda banner_elniplex 1068x150
    patakis_MHNAS EFHVEIAS banner_405x150
    patakis_tallek_405x150 (1)
    patakis_Grizelda banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΕκπαίδευσηΓλώσσαΟ τοίχος των λέξεων και η καλλιέργεια του αναδυόμενου γραμματισμού

    Ο τοίχος των λέξεων και η καλλιέργεια του αναδυόμενου γραμματισμού

    Ο τοίχος των λέξεων βοηθάει στην καλλιέργεια του αναδυόμενου γραμματισμού. Επίσης, με αυτόν τα παιδιά μαθαίνουν τα γράμματα, τον ήχο των γραμμάτων, το αρχικό φώνημα των λέξεων, την αλφαβητική σειρά, βασικό λεξιλόγιο, το όνομα το δικό τους και των συμμαθητών τους. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί τόσο στο νηπιαγωγείο, όσο και στο δημοτικό σχολείο.
    Για να τον φτιάξετε εκτυπώνετε τις καρτέλες με τα γράμματα και τις τοποθετείτε στον τοίχο με χαρτοταινία. Ανάλογα με τον χώρο που έχετε στη διάθεσή σας επιλέγετε αν θα βάλετε όλες τις καρτέλες οριζόντια ή σε ομάδες των τεσσάρων, έξι ή δώδεκα γραμμάτων, αρκεί να αφήσετε αρκετό χώρο για τις λέξεις που θα ακολουθήσουν. Στη συνέχεια, εκτυπώνετε σε χρωματιστά χαρτιά τις καρτέλες με τις λέξεις. Αν παρατηρήσετε δεν τις έχω βάλει σε αλφαβητική σειρά, ώστε κατά την εκτύπωση να μη βγαίνουν με το ίδιο χρώμα οι λέξεις διπλανών αρχικών γραμμάτων.Κόβετε τις καρτέλες και τις τοποθετείτε κάτω από το αντίστοιχο γράμμα, όπως φαίνεται στη φωτογραφία. Αν σας περιορίζει ο χώρος, φτιάξτε μπρελόκ με τις λέξεις και κρεμάστε τα κάτω από κάθε γράμμα. Αντί για τα ειδικά κρικάκια για μπρελόκ, επιλέξτε ανοιγόμενους κρίκους ή, πιο απλά, πλαστικό κορδόνι χειροτεχνίας, προκειμένου να υπάρχει εύκολη διάδραση με τον τοίχο των λέξεων.
    Υπάρχουν συνολικά 120 καρτέλες με λέξεις. Ταυτόχρονα, έχω προσθέσει και μια σελίδα με καρτέλες στις οποίες δεν αναγράφεται κάποια λέξη, προκειμένου να γράψετε τις δικές σας, εσείς ή τα παιδιά. Για παράδειγμα, προτείνεται να γράψετε τα ονόματα των παιδιών και το βασικό λεξιλόγιο που συναντάτε σε κάθε ενότητα. Ο τοίχος των λέξεων έχει διαδραστική μορφή, οπότε βγάζετε κάθε φορά το λεξιλόγιο που έχουν κατακτήσει τα παιδιά, για να το ανανεώσετε με νέο υλικό.
    Για τα παιδιά του νηπιαγωγείου, αντί για τις έτοιμες καρτέλες που υπάρχουν με τις λέξεις, καλύτερα να τοποθετήσετε εικόνες που το όνομά τους αρχίζει από το αντίστοιχο γράμμα. Δώστε τους για παράδειγμα άδειες καρτελίτσες (όπως αυτές στη σελίδα 18 του αρχείου) στις οποίες είτε θα ζωγραφίσουν, είτε θα κολλήσουν εικόνες με διάφορα ζώα ή αντικείμενα. Στη συνέχεια, ζητάτε να σας πουν τη λέξη και τον αρχικό ήχο, ώστε με τη βοήθειά σας να τοποθετήσουν την καρτέλα στο σωστό γράμμα. Όταν μπουν οι πρώτες εικόνες, προτείνετε στα παιδιά να σκεφτούν βάσει αυτών για το πού θα μπουν οι νέες. Επίσης, βάλτε τα ονόματα των παιδιών και αποκόμματα εφημερίδων, διαφημιστικών φυλλαδίων ή συσκευασιών όπου αναγράφονται λέξεις.
    Μπορείτε να βρείτε το αρχείο στο τέλος του άρθρου εδώ.
    RELATED ARTICLES

    Most Popular