Νέα Σειρά Κυριακάτικων Εργαστηρίων σε συνεργασία με τον STEM Education διοργανώνει το Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας, στην Κηφισιά, τις Κυριακές 24 Νοεμβρίου, 1, 8 και 15 Δεκεμβρίου 2019.Το Μουσείο συνεχίζοντας τη συνεργασία του με τον Οργανισμό Εκπαιδευτικής Ρομποτικής, Επιστήμης, Τεχνολογίας & Μαθηματικών STEM Education, διοργανώνει
2 νέους κύκλους συναρπαστικών Κυριακάτικων εργαστηρίων για παιδιά Α’-Β’-Γ’
και Δ’-Ε’-ΣΤ’ Δημοτικού αντίστοιχα!
Τα εργαστήρια θα πραγματοποιηθούν τις Κυριακές 24 Νοεμβρίου και 1η, 8 και 15 Δεκεμβρίου, θα ξεκινούν στις 11.30 π.μ. και θα έχουν διάρκεια 90 λεπτά.
Το πρόγραμμα «Μαθαίνω Μαθηματικά μέσα από τις κατασκευές»
για παιδιά Α’, Β’ και Γ’ Δημοτικού είναι ένα «Ταξίδι μέσα από τις κατασκευές στον κόσμο της Τεχνολογίας, της Επιστήμης, των Μαθηματικών και της Τέχνης» .
Ενώ, το πολύ επιτυχημένο πρόγραμμα «Ερευνώ τον φυσικό κόσμο»
για παιδιά Δ’, Ε’ και ΣΤ’ Δημοτικού προσφέρεται για 2η συνεχόμενη σχολική χρονιά στο ΜΓΦΙ και επιδιώκει να συμβάλει καθοριστικά στην καλύτερη αφομοίωση της σχολικής ύλης στο πεδίο των Φυσικών Επιστημών!
Για κρατήσεις θέσεων: 210 8015010 και 210 8015870 (εσωτ. 513)
Λίγα λόγια για τα Εκπαιδευτικά Προγράμματα
Α. “Μαθαίνω Μαθηματικά μέσα από τις κατασκευές” (Α’, Β’ και Γ’ τάξη Δημοτικού):
Πρόκειται για ένα καινοτόμο εκπαιδευτικό πρόγραμμα, το οποίο αξιοποιεί τις τεχνολογικές κατασκευές, ώστε να διευκολύνει τα παιδιά να γνωρίσουν την αναγκαιότητα των Μαθηματικών εννοιών και να ανακαλύψουν ότι τα μαθηματικά είναι η ακριβής γλώσσα που χρησιμοποιούμε για να περιγράψουμε τους νόμους της Φυσικής. Οι γραμμές, τα σχήματα, οι αριθμοί και οι σχέσεις μεταξύ τους, δεν έχουν νόημα στο μυαλό ενός μικρού παιδιού, αν δεν φανεί από πού προέκυψαν
και για πιο λόγο δημιουργήθηκαν.
Έτσι, κάθε δραστηριότητα είναι σχεδιασμένη κατά τέτοιο τρόπο, ώστε να συνδυάζει την χειραπτική δεξιότητα με:
1. Λογικό-μαθηματικές έννοιες όπως η ταξινόμηση, η αντιστοίχιση, η διάταξη
2. Μαθηματικές γνώσεις όπως η χάραξη ευθειών γραμμών, παραλλήλων γραμμών, καθέτων γραμμών, η αναγκαιότητα της χρήσης των γεωμετρικών οργάνων, η αναγνώριση, μελέτη και κατασκευή γεωμετρικών σχημάτων, η μελέτη συμμετριών, η μέτρηση αποστάσεων, ο υπολογισμός εμβαδών επιφανειών και όγκων γεωμετρικών στερεών, ο προσδιορισμός της θέσης σημείων στο επίπεδο, οι έννοιες των αριθμητικών πράξεων κ. ά.
3. Έννοιες από τη Φυσική όπως η έννοια της δύναμης, της ισορροπίας δυνάμεων, της ταχύτητας, της τριβής, της ροπής, της πίεσης, του ηλεκτρικού κυκλώματος κ.ά.
Όλες οι κατασκευές του προγράμματος, προσομοιώνουν πραγματικές και φανταστικές τεχνολογικές κατασκευές όπως για παράδειγμα: μετακινούμενους γερανούς, γέφυρες που ανοίγουν μηχανικά, αγωνιστικά αυτοκίνητα, μηχανικούς δεινόσαυρους, διασκεδαστικά Carousel, αυτοκίνητα με γρανάζια και τροχαλίες, μηχανικούς βραχίονες, μηχανικά περιστρεφόμενους ακροβάτες, παράξενα μηχανικά ζώα κ. ά. και γι’ αυτό το λόγο δημιουργούν στα παιδιά οικειότητα
και μεγάλο κατασκευαστικό ενδιαφέρον.
(Τα παιδιά παίρνουν μαζί τους τις κατασκευές που δημιουργούν)
Β. Ερευνώ τον Φυσικό Κόσμο (Δ’, Ε’ και ΣΤ’ τάξη Δημοτικού):
Το πρόγραμμα αυτό απαντάει στα καθημερινά ερωτήματα των παιδιών: «γιατί συμβαίνει ή πως λειτουργεί κάτι;», με βιωματικό τρόπο και τα βοηθάει να βρούνε μόνα τους τις απαντήσεις και τις βέλτιστες λύσεις στα προβλήματα
που καλούνται να αντιμετωπίσουν.
Θέματα της Επιστήμης, υλικό που δε διδάσκεται στο σχολείο, όπου κάθε παιδί παίρνει τη θέση του επιστήμονα που παρατηρεί, διερευνά, καταγράφει και βγάζει συμπεράσματα. Το πρόγραμμα πραγματοποιείται με τη χρήση εκπαιδευτικού υλικού Gigo και όλη η διαδικασία γίνεται με μια μορφή ευχάριστη, που βοηθάει τα παιδιά να σχετιστούν με την επιστήμη και να ανακαλύψουν
τις βαθύτερες ικανότητες και τάσεις τους.
Στο πρόγραμμα αυτό, τα παιδιά θα εστιάσουν στον Ηλεκτρισμό και τον Ηλεκτρομαγνητισμό: Kυκλώματα, Ανοιχτό/Κλειστό κύκλωμα – τρόποι σύνδεσης αντιστάσεων, Πλεονεκτήματα – Μειονεκτήματα διαφορετικών τρόπων σύνδεσης, Μετατροπή Ηλεκτρικής ενέργειας σε άλλες μορφές, Ηλεκτρικός κινητήρας στο κύκλωμα, Εφαρμογές, ηλεκτρομαγνήτες, Κινητήρες και Γεννήτριες, Εφαρμογές..
Λίγα λόγια για το STEM
Ο STEM Education (Οργανισμός Εκπαιδευτικής Ρομποτικής, Επιστήμης, Τεχνολογίας & Μαθηματικών) αναπτύσσει ολοκληρωμένα εκπαιδευτικά προγράμματα ετήσιας διάρκειας για όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης. Το εκπαιδευτικό περιεχόμενο στηρίζεται σε προγράμματα κάποιων από τα εγκυρότερα πανεπιστήμια του κόσμου (MIT, Carnegie Mellon, Tufts).
Από το 2015 διεξάγει εκπαιδευτικές δραστηριότητες με στόχο την εισαγωγή του STEM στην εκπαίδευση.
Σκοποί του είναι:
– Η δημιουργία κατάλληλων εκπαιδευτικών συνθηκών για την ανάπτυξη της δημιουργικότητας, της καινοτομίας & του πνεύματος συνεργασίας σε όλες τις εκπαιδευτικές βαθμίδες στη χώρα μας.
– Η ανάπτυξη εφαρμογών των φυσικών επιστημών και των νέων τεχνολογιών, με ιδιαίτερη έμφαση στις μεθόδους και εφαρμογές της εκπαιδευτικής ρομποτικής.
– Η ανάπτυξη της τεχνολογικής γνώσης και η ενίσχυση της σχολικής επίδοσης που αφορά την καλύτερη και αποδοτικότερη κατανόηση των πρακτικών μαθημάτων – φυσική, μαθηματικά, πληροφορική – αλλά και της κλασικής παιδείας γενικότερα.
– Η ανοιχτή ανταλλαγή απόψεων και συνεργασιών με όλους όσους ενδιαφέρονται και ασχολούνται με τους τομείς των νέων τεχνολογιών και της εκπαιδευτικής ρομποτικής.
– Η εισαγωγή του “engineering” στις Φυσικές Επιστήμες (STEM) με άμεση προτεραιότητα την Α’βάθμια εκπαίδευση