More
    patakis_kalokairinos katalogos_elniplex 1068x150
    patakis_Ioulios Fataoulios banner_elniplex 1068x150
    patakis_kalokairinos katalogos_elniplex 1068x150
    patakis_Ioulios Fataoulios banner_elniplex 1068x150
    patakis_kalokairinos katalogos_elniplex 1068x150
    patakis_Ioulios Fataoulios banner_elniplex 1068x150
    patakis_june_kalokairinos katalogos_elniplex 405x150
    patakis_Ioulios Fataoulios banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΒιβλίοΠροβάλλοντας έναν τόπο μέσω των γυναικών: Μαύρες και τολμηρές βασίλισσες- Οι γυναίκες...

    Προβάλλοντας έναν τόπο μέσω των γυναικών: Μαύρες και τολμηρές βασίλισσες- Οι γυναίκες στην ιστορία της Γκάνας

    Με τίτλο Black and Bold Queens: Women in Ghana’s History, ένα νέο παιδικό βιβλίο καταγράφει και εξερευνά τις ζωές 16 σημαντικών γυναικών με πρωτοπόρα δράση στη Δημοκρατία της Γκάνας, μια χώρα της Δυτικής Αφρικής, πρώην Βρετανική αποικία, με τριάντα εκατομμύρια κατοίκους και λίγο λιγότερο από διπλάσια έκταση από την Ελλάδα.

    Το βιβλίο εστιάζει αρκετά στις δεκαετίες του 1950 κυρίως αλλά και του 1960, καθώς η Γκάνα ήταν από τις πρώτες αφρικανικές χώρες που αποσπάστηκαν από την αποικιοκρατία και κέρδισαν την ανεξαρτησία τους. Συγγραφέας του είναι η καθηγήτρια, ερευνήτρια και αφηγήτρια Dr Nikitta Dede Adjirakor, που μελετά τα πολύγλωσσα αφρικανικά λογοτεχνικά δίκτυα (σουαχίλι κ.α.), τη λαϊκή κουλτούρα, τις δημιουργικές πολιτιστικές βιομηχανίες, τα γυναικεία σώματα και άλλα αντιστερεοτυπικά πεδία.

    Η συγγραφέας εντόπισε το κενό αυτό στη βιβλιογραφία και αποφάσισε να δημιουργήσει ένα βιβλία με γυναίκες που έπαιξαν ρόλο στην ιστορία της Γκάνας, διαμόρφωσαν την κοινωνία της, πολέμησαν, αγωνίστηκαν, δίδαξαν, δημιούργησαν, ενέπνευσαν και θα ήταν χρήσιμο να τις γνωρίσουν τα παιδιά. Το κριτήριό της ήταν να αντιπροσωπεύουν την ιστορία, τη γεωγραφία, το εύρος του μορφωτικού, επαγγελματικού και οικονομικού επιπέδου. Έτσι συμπεριέλαβε από πιλότους, φωτογράφους και γιατρούς μέχρι… βασίλισσες πολεμίστριες όπως η Nana Yaa Asantewaa (1830 – 1921), που ήταν και η μόνη που δεν δραστηριοποιήθηκε στην περίοδο της ανεξαρτησίας της δεκαετίας του 1950.

    Η έρευνά της διήρκεσε δύο περίπου χρόνια, το διαδίκτυο δεν ήταν πάντα η λύση καθώς περιέχει πολλές ανακρίβειες και έχει ελλείψεις, έτσι έπρεπε να αποκτήσει πρόσβαση σε πηγές που θα έχτιζαν το υλικό της.

    Παραδείγματα γυναικών από τις δεκαέξι του βιβλίου της είναι η Esther Afua Ocloo (1919 – 2002) που δραστηριοποιήθηκε στο επιχειρείν φτιάχνοντας και πουλώντας μαρμελάδες και η φωτογράφος Felicia Abban (1935 –) που ήδη από τα δέκατέσσερά της μαθήτευε στο φωτογραφείο του πατέρα της, φτάνοντας να αποτυπώσει τις γυναίκες την πρώτη περίοδο της ανεξαρτησίας κατά τη δεκαετία του 1960.

    Η εικονογράφηση έγινε από την ταλαντούχα Γκανέζα εικαστικό και εικονογράφο Denyse Gawu-Mensah που με πολλή ζωντάνια και ένταση στα χρώματα αποτύπωσε τις γυναίκες αυτές και την ιστορία τους, αξιοποιώντας ενδύματα, παραδοσιακά αντικείμενα, σύμβολα με σημασία για τη χώρα ή τόπους της.

    Η Dr Nikitta Dede Adjirakor εκτός από το ακαδημαϊκό της έργο, διευθύνει και τον λογοτεχνικό οργανισμό Write Ghana Literary Initiatives ο οποίος προωθεί τη λογοτεχνία σε γλώσσες των αυτοχθόνων της Γκάνας μέσω βραβείων, βιβλίων, εργαστηρίων, εκδηλώσεων, φεστιβάλ κ.α.

     

    RELATED ARTICLES

    Most Popular