More
    xmas banner popo kai pipi_elniplex 1068x150
    cluedle banner_elniplex 1068x150
    xmas banner popo kai pipi_elniplex 1068x150
    cluedle banner_elniplex 1068x150
    xmas banner popo kai pipi_elniplex 1068x150
    cluedle banner_elniplex 1068x150
    xmas banner popo kai pipi_elniplex 405x150
    cluedle banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΣυνεντεύξειςΆνθρωποι της μουσικήςΜαρία Μιχαλοπούλου: "Τα κάλαντα είναι μέρος της πολιτιστικής μας κληρονομιάς"

    Μαρία Μιχαλοπούλου: “Τα κάλαντα είναι μέρος της πολιτιστικής μας κληρονομιάς”

    Τα φετινά Χριστούγεννα έχουν την καλύτερη εισαγωγή. Αυτή με το Χορωδιακό και Ορχηστρικό Σύνολο «Καλλιτεχνήματα», υπό τη διεύθυνση της Μαρίας Μιχαλοπούλου και Αφήγηση Χριστουγεννιάτικων Παραμυθιών από την παραμυθού Σάσα Βούλγαρη.

    Η μαέστρος, μουσικοπαιδαγωγός και συγγραφέας Μαρία Μιχαλοπούλου μίλησε στο ELNIPLEX με αφορμή την ιδιαίτερη αυτή εκδήλωση που θα γίνει την Τετάρτη 18 Δεκεμβρίου 2024, στις 20:00 στον Φιλολογικό Σύλλογο Παρνασσός, στην Αθήνα.

    #diavazoume /#diavazoume mazi #Συνέντευξη στο #ELNIPLEX.

    Ποια είναι η αξία της μουσικής για την ανθρωπότητα; Πώς θα ήταν η ζωή των ανθρώπων χωρίς μουσική, άραγε;

    Η μουσική από την αρχαιότητα έχει ιδιαίτερη σπουδαιότητα για την εξέλιξη του ανθρώπου, επηρεάζει τον τρόπο σκέψης, συμπεριφοράς, τη διαμόρφωση της προσωπικότητας, ενισχύει ικανότητες και δεξιότητες. Η τέχνη των ήχων πραγματικά μπορεί να μας ταξιδεύει! Ο Albert Einstein είχε δηλώσει: “Δεν θα μπορούσα να φανταστώ τη ζωή μου χωρίς να παίζω μουσική. Γνωρίζω ότι την μεγαλύτερη απόλαυση στην ζωή  μου, μου την έδωσε το βιολί”. Ο ίδιος πίστευε ότι η ενασχόλησή του με την μουσική ήταν ο λόγος της ευφυΐας του. Να αναφέρουμε χαρακτηριστικά τη φράση του Fridrich Nietzche “Χωρίς τη μουσική η ζωή θα ήταν ένα λάθος”. Φανταστείτε λοιπόν την σπουδαιότητα της τέχνης των ήχων, ζωτικής σημασίας για τόσους αξιοθαύμαστους ανθρώπους, πόση σπουδαιότητα έχει η επίδραση αυτής της τέχνης σε όλους εμάς. Πραγματικά δεν μπορώ να φανταστώ τη ζωή χωρίς μουσική! Η μουσική είναι κάτι παραπάνω από ένα συνονθύλευμα ήχων, ας την ανακαλύψουμε!

    Ο τεράστιος Γιάννης Μαρκόπουλος άφησε μεγάλη παρακαταθήκη στην ελληνική μουσική. Πολλοί όμως δεν γνωρίζουν τη μεταγραφή που έκανε στα παραδοσιακά κάλαντα της Ελλάδας. Εσείς πώς ήρθατε σε επαφή με τον μαέστρο και αυτή την πτυχή του έργου του;

    Μέσα στις θεματικές ενότητες εργογραφίας Ελλήνων συνθετών για πολυφωνικά σύνολα που δουλεύουμε με τις χορωδιακές ομάδες Καλλιτεχνήματα περίπου πριν ένα χρόνο αναζητούσα ένα έργο αναφορικά με την περίοδο των Χριστουγέννων. Λαμβάνοντας υπόψιν παραμέτρους μουσικές, οργανωτικές, κατέληξα στα Κάλαντα του Γιάννη Μαρκόπουλου. Ένα έργο όπου μικροί αλλά και μεγαλύτεροι πραγματικά θα ταξιδέψουν στο δωδεκαήμερο της περιόδου των Χριστουγέννων σε όλη την Ελληνική επικράτεια! Φρόντισα την επικοινωνία με την οικογένεια του συνθέτη και πραγματικά θερμά ευχαριστώ την συνεργατικότητα, την καθοδήγηση, τη στήριξη, την ευγένειά τους να μας εμπιστευτούν το έργο του σεβαστού, μεγάλου συνθέτη  μας Γιάννη Μαρκόπουλου!

    Τι θα ακούσουμε, λοιπόν, στον Παρνασσό στις 18 Δεκεμβρίου;

    Στις 18 Δεκεμβρίου στη φιλόξενη αίθουσα του Φιλολογικού Συλλόγου Παρνασσός θα γνωρίσουμε ήθη και έθιμα από όλη την ελληνική επικράτεια! Από την Καππαδοκία και τον Πόντο, την ηπειρωτική Ελλάδα έως τα Επτάνησα και την Κρήτη.

    Θα ακούσουμε παραδοσιακά τραγουδίσματα με την αξεπέραστη μουσική προσέγγιση του αγαπημένου σε όλους Γιάννη Μαρκόπουλου, πλαισιωμένα από παραμυθένιες ιστορίες  με τον μοναδικό αφηγηματικό τρόπο της διαλεκτής μας Σάσας Βούλγαρη! Και όπως αναφέρεται στα πρωτοχρονιάτικα κάλαντα της Ικαρίας… Βάλτε μας κρασί να πιούμε και του χρόνου να σας πούμε… Σας προσκαλούμε όλους στη Χαρά μας!

    Γιατί είναι σημαντικά τα κάλαντα για τον ελληνικό πολιτισμό; Τι κουβαλούν τώρα που τα παιδιά με τα τριγωνάκια λιγόστεψαν στις γειτονιές;

    Τα κάλαντα είναι ένα έθιμο υπαρκτό από την αρχαιότητα. Τραγούδια φτιαγμένα από το λαό, εμπεριέχουν ευχές παινέματα, λαϊκές δοξασίες, ιστορικά στοιχεία τα οποία συμπίπτουν με την έναρξη του χειμερινού ηλιοστασίου τα οποίο σηματοδοτεί την αρχή νέου έτους και την γέννηση του Θεανθρώπου. Τα παιδιά αλλά και μεγαλύτεροι έλεγαν και λεν τα κάλαντα για να μεταφέρουν ευχές για υγεία, αγάπη ,ευημερία και ως αντάλλαγμα έχουν δώρα, γλυκά, χρήματα. Για τα περισσότερα παιδιά τα κάλαντα είναι ένα έθιμο που σχετίζεται με την περίοδο του δωδεκαήμερου των Χριστουγέννων, πολλά όμως εάν τα ρωτήσετε το λόγο και το σκοπό που εξυπηρετούν δεν γνωρίζουν.

    Τα κάλαντα είναι μέρος της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και το γεγονός ότι εξελισσόμαστε δεν σημαίνει ότι θα χαθεί η πολιτιστική μας ταυτότητα. Θεωρώ ότι επιβάλλεται να εξηγήσουμε αισθητά το νόημα, τη γνωστική και ουσιαστική σημασία τους. Έτσι πάντα θα ακούμε στις γειτονιές μας … Να τα πούμε;

    Και δίπλα στα κάλαντα, η σπουδαία αφηγήτρια Σάσα Βούλγαρη, με την ποιότητα και τη γνώση της, να αφηγείται λαϊκά παραμύθια. Πώς ενώσατε αυτά τα δύο κομμάτια της πλούσια λαϊκής μας παράδοσης;

    Τι να πει κανείς για την αγαπημένη μας Σάσα Βούλγαρη, εξαίρετη επαγγελματίας, πραγματικά καθηλωτικές οι αφηγήσεις της, είναι ιδιαίτερη τιμή και χαρά δική μου αλλά και της ομάδας η συνεργασία μαζί της! Το έργο “Κάλαντα του Γιάννη Μαρκόπουλου” είναι ένα μουσικό ταξίδι στην παραδοσιακή μουσική του δωδεκαημέρου των Χριστουγέννων. Θεώρησα ότι ιδανικό πρόσωπο στο αφηγηματικό μέρος της παρουσίασης δεν θα μπορούσε να είναι άλλος από την κυρία Βούλγαρη. Η γνώση της, συνυφασμένη με την εμπειρία, φυσικά η αμέριστη αγάπη για το αντικείμενο! Ένας καλόγνωμος δοτικός άνθρωπος, τώρα πια μπορώ να πω μια καλή φίλη.

    Η μουσική στην αρχαία Ελλάδα αποτελούσε απαραίτητο κομμάτι της παιδείας των παιδιών. Σήμερα, ποια θέση της δίνουν οι Έλληνες στα σχολεία και τα σπίτια τους;

    Η μουσική από την αρχαιότητα είχε σημαντική θέση στο εκπαιδευτικό σύστημα των Ελλήνων, γιατί από τότε είχε κατανοηθεί ο σημαντικός παιδευτικός ρόλος της και η αξίας της για την ολόπλευρη διάπλαση του ανθρώπινου χαρακτήρα, έτσι ώστε ο άνθρωπος να έχει αρμονία και ισορροπία. Ο Πλάτων είχε πει ότι η μουσική είναι η ψυχή του σύμπαντος, που δίνει φτερά στο νου. Ενώ ο Αριστοτέλης ταυτίζεται με την άποψη του Πλάτωνα ότι η μουσική συντελεί στην ηθική τελείωση του ανθρώπου.

    Τα πάντα στην πορεία του χρόνου εξελίσσονται διαρκώς έτσι και η μουσική, μια ιδέα ένας σκοπός, ένας στόχος για πολλούς ανθρώπους κάθε ηλικίας. Επιθυμία μου όμως είναι να εστιάσουμε στην φωτεινή πλευρά της ζωής. Επιλογή του καθενός μας, των γονιών, των δασκάλων, επιλογή του καθενός μας είναι να δίνουμε στην μουσική την θέση που της αρμόζει να κατευθύνουμε και να κατευθυνθούμε “σωστά”.

    Μιλήστε μου για εσάς, για την πορεία σας, για τα δικά σας όνειρα ως άνθρωπος της μουσικής…

    Να σας ευχαριστήσω θερμά για την ιδιαίτερη αυτή ευκαιρία που μου δίνετε να εκφράσω σκέψεις και εμπειρίες ζωής για την αγαπημένη μου τέχνη, την τέχνη των ήχων την οποία προσπαθώ να υπηρετώ. Το μουσικό μου ταξίδι ξεκίνησε στη νηπιακή ηλικία. Τα πρώτα μουσικά ερεθίσματα ήταν μέσα από την χορωδιακή μουσική. Ανακάλυψα έναν πραγματικά ξεχωριστό κόσμο, καινούρια ερεθίσματα, νέες διαφορετικές εμπειρίες, νέοι φίλοι με κοινούς στόχους και όνειρα. Έτσι λοιπόν απέκτησα ένθερμα την επιθυμία διεύρυνσης, εμβάθυνσης των γνώσεών μου στην τέχνη των ήχων. Και φυσικά το ταξίδι συνεχίζεται μέχρι και σήμερα. Πόσα λιμάνια έχω να ανακαλύψω ακόμα!

    Info

    Τετάρτη 18 Δεκεμβρίου 2024, στις 20:00
    Φιλολογικός Σύλλογος Παρνασσός, Πλατεία Αγ. Γεωργίου Καρύτση 8, Αθήνα, 10561

    Κάλαντα – Ενορχήστρωση: Γιάννης Μαρκόπουλος
    Αφήγηση παραμυθιών, έρευνα και επιμέλεια κειμένων: Σάσα Βούλγαρη
    Παιδική – Νεανική Χορωδία & Ορχηστρικό Σύνολο: «Καλλιτεχνήματα»
    Διδασκαλία – Διεύθυνση: Μαρία Μιχαλοπούλου

    Πληροφορίες: 6936799876

    Γενική είσοδος: 18 Ευρώ

    Σχολεία και ομάδες άνω των 10 ατόμων: 15 Ευρώ

    ΠΡΟΠΩΛΗΣΗ: ticketservices.gr

    Περιορισμένος αριθμός εισιτηρίων θα είναι διαθέσιμος και στο Ταμείο του Φιλολογικού Συλλόγου Παρνασσός πριν την παράσταση και μέχρι εξαντλήσεως των θέσεων

    Απόστολος Πάππος
    Απόστολος Πάππος
    Γεννήθηκε στον Πειραιά το 1976. Νηπιαγωγός. Κάποτε έφτιαξε το ELNIPLEX. Τώρα γράφει γι' αυτό μόνο όποτε του αρέσει κάτι.
    RELATED ARTICLES

    Most Popular