More
    8vris 2024_elniplex 1068x150
    patakis_MHNAS EFHVEIAS banner_1068x150
    8vris 2024_elniplex 1068x150
    patakis_MHNAS EFHVEIAS banner_1068x150
    8vris 2024_elniplex 1068x150
    patakis_MHNAS EFHVEIAS banner_1068x150
    8vris 2024_elniplex 405x150
    patakis_MHNAS EFHVEIAS banner_405x150
    ΑρχικήΒιβλίοΛίστα White Ravens 2024: τα 6 παιδικά βιβλία από Ελλάδα και Κύπρο...

    Λίστα White Ravens 2024: τα 6 παιδικά βιβλία από Ελλάδα και Κύπρο στα 200 καλύτερα της χρονιάς

    Ανακοινώθηκε σήμερα ο κατάλογος ‘White Ravens 2024 της Internationale Jugendbibliothek, International Youth Library η οποία περιλαμβάνει βιβλία από 62 χώρες (έναντι 57 το 2023), γραμμένα σε 44 γλώσσες (39 πέρσι).

    Ο κατάλογος των διακοσίων αξιοπρόσεκτων white ravens βιβλίων περιλαμβάνει και φέτος 6 ελληνόγλωσσα βιβλία, 5 από την Ελλάδα και 1 από την Κύπρο.

    Αυτά είναι:

    Το βιβλίο Έχω δικαίωμα; Έχω δικαίωμα! του Πάνου Χριστοδούλου και της Στέλλας Στεργίου, από τις Εκδόσεις Μικρή Σελήνη, που ξεχώρισε ακόμα μια φορά μετά τα βραβεία του Κύκλου-Greek Ibby, του καλύτερου βιβλίου της Χρυσής Λίστας του ELNIPLEX και του Αναγνώστη.

    exw dikaiwma cover

    Το Graphic Novel Δρ. ΠΑΠ: Η ζωή και το έργο του πρωτοπόρου γιατρού Γ.Ν. Παπανικολάου, του Πέτρου Χριστούλια, από τις Εκδόσεις Παπαδόπουλος.

    drpap cover2

    Το σπουδαίο βιβλίο Ποτέ πιο πριν… του ανεξάντλητου Μάνου Κοντολέων, από τις Εκδόσεις Πατάκη, το οποίο έλαβε και αυτή τη διάκριση, μετά τα Βραβεία του Κύκλου-Greek Ibby και του Αναγνώστη και αφού βρέθηκε και στη Χρυσή Λίστα του ELNIPLEX.

    pote pio prin cover

    Το εξαίρετο βιβλίο Κανονικά, της Μαρίας Λυκάρτση σε εικονογράφηση Ντανιέλα Σταματιάδη, από τις Εκδόσεις Καστανιώτη, το οποίο είχε πάρει το βραβείο του Κύκλου-Greek Ibby, ενώ είχε εισέλθει στη Χρυσή Λίστα του ELNIPLEX και στη βραχεία του Αναγνώστη.

    Το αξιόλογο βιβλίο Ποιήματα για παιδιά, της Κύπριας συγγραφέα Μαρίνας Μιχαηλίδου-Καδή σε εικονογράφηση της Ρένιας Μεταλληνού, από τις Εκδόσεις Καλέντη.

    poihmata gia paidia cover

    Το έξοχο εικονοβιβλίο Το κοτσύφι, της Φωτεινής Στεφανίδη, από τις Εκδόσεις Καλειδοσκόπιο. είχε εισέλθει στη Χρυσή Λίστα του ELNIPLEX και στη βραχεία του Αναγνώστη.

    to kotsyfi cover

    Το εξώφυλλο του καταλόγου έκανε φέτος ο Ισπανός εικονογράφος Ximo Abadía.

    Κάθε χρόνο, η διεθνώς αναγνωρισμένη λίστα «The White Ravens» παρουσιάζει εξαιρετικές νέες κυκλοφορίες της διεθνούς παραγωγής παιδικών και νεανικών βιβλίων. Συνολικά επιλέγονται 200 τίτλοι βιβλίων από περίπου 40 γλώσσες και περισσότερες από 50 χώρες από τους ειδικούς συνεργάτες της παιδικής λογοτεχνίας της Διεθνούς Βιβλιοθήκης Νεότητας Μονάχου και παρουσιάζονται σε έναν καλαίσθητο αγγλόφωνο κατάλογο, ο οποίος αποτελεί μια καλοζυγισμένη πυξίδα μέσα στην τεράστια αγορά παιδικών βιβλίων για εκδότες, βιβλιοθήκες, λογοτεχνικά φεστιβάλ, διεθνή βιβλιοπωλεία και πρακτορεία, καθώς και για όποιον ενδιαφέρεται για διεθνή παιδικά βιβλία.

    “Η Διεθνής Βιβλιοθήκη Νεότητας του Μονάχου ιδρύθηκε το 1949 από τη Jella Lepman. Η ιδεαλίστρια Lepman πίστεψε βαθιά στο όραμά της, την άρση των προκαταλήψεων και την κατανόηση μεταξύ των λαών με σημείο εκκίνησης τον κόσμο των παιδιών, δίνοντας σε παιδιά και νέους την ευκαιρία να γνωρίσουν άλλους πολιτισμούς μέσα από βιβλία απ’ όλο τον κόσμο, βιβλία που μιλούσαν τη δική τους παγκόσμια γλώσσα-ανάγκη, που η νωπή ακόμα φρίκη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου καθιστούσε άκρως επιτακτική.

    «Δώστε μας βιβλία, δώστε μας φτερά!» ήταν το σύνθημά της, όταν αμέσως μετά τον πόλεμο απευθύνθηκε στους ανθρώπους του διεθνούς χώρου της παιδικής λογοτεχνίας για αποστολές βιβλίων παιδικής και εφηβικής λογοτεχνίας, που θα αποτελούσαν το περιεχόμενο της πρώτης περιοδεύουσας Διεθνούς Έκθεσης Παιδικού Βιβλίου που εγκαινιάστηκε στο Μόναχο το 1946, και μετέπειτα, το 1949 τη βάση για την ίδρυση της Διεθνούς Βιβλιοθήκης Νεότητας του Μονάχου. Στην πορεία αυτή θα τη συνοδεύσουν σημαντικοί συνοδοιπόροι όπως ο Erich Kästner και η Eleanor Roosevelt. Η Lepman θα είναι επίσης εκείνη που θα ιδρύσει το 1953 τη Διεθνή Οργάνωση Βιβλίων για τη Νεότητα International Board on Books for Young People, τη γνωστή μας IBBY“, μας είχε πει η Θεοδώρα Αραμπατζή, υπεύθυνη του ελληνόγλωσσου τομέα της Διεθνούς Βιβλιοθήκης Νεότητας του Μονάχου| Internationale Jugendbibliothek, München.

    Όσο για το όνομά τους; “Η ονομασία “White Ravens” χρησιμοποιείται εδώ και αιώνες για να χαρακτηρίσει μεταφορικά κάτι ασυνήθιστο η σπάνιο, όπως σπάνια είναι και τα πουλιά που φέρουν αυτή την ονομασία και ζουν στον πλανήτη. Εδώ και πολλές δεκαετίες ο τίτλος White Raven αποδίδεται από τη Διεθνή Βιβλιοθήκη Νεότητας ως διάκριση σε ιδιαίτερα αξιανάγνωστους τίτλους παιδικής και εφηβικής λογοτεχνίας“.

    Την επιλογή των βιβλίων για τις διάφορες γλώσσες έκαναν οι: Θεοδώρα Αραμπατζή (ελληνικά), Anna Becchi (Ιταλικά), Prof. Dr. Young Eun Chang (Κινέζικα), Prof. Dr. Moonsun Choi, Prof. Dr. Sojin Park (Κορεάτικα), Toin Duijx (Ολλανδικά, Φρυγικές γλώσσες), Prof. Dr. Fang Weiping, Dr. Zhao Xia (Κινέζικα), Dr. Ines Galling (Δανέζικα, Φαροέζικα, Φινλανδικά, Γερμανικά, Νορβηγικά, Σουηδικά), Dr. Leila (Roya) Maktabi Fard (Πέρσικα), Reina Nakano (Γιαπωνέζικα), Lucia Obi (Καντονέζικα, Φιλιππινέζικα, Βιετναμέζικα κ.α.), Oliver Ilan Schulz (Γαλλικά), Claudia Söffner (Αγγλικά, με την υποστήριξη των Elizabeth Bird, Michelle Bourgeois, Dr. Junko Yokota (Ιρλανδικά), Dr. Ilgım Veryeri Alaca (Τουρκικά), Dr. Loaay Wattad (Αραβικά, Εβραϊκά), Jochen Weber (Καταλανικά, Πορτογαλικά, Ισπανικά),  Dr. Katja Wiebe (Αρμένικα, Βουλγάρικα, Κροατικά, Τσέχικα, Εσθονικά, Ουγγρικά, Λετονικά, Λιθουανικά, Βορειομακεδονικά, Πολωνικά, Ρουμάνικα, Ρώσικα, Σέρβικα, Σλοβάκικα, Σλοβένικα, Ουκρανικά.

    RELATED ARTICLES

    Most Popular