“Κατόρθωμα είναι ο κόσμος,
Κατόρθωμα και θαύμα. Κατορθώματα των θεών
Ο πλούτος κι ο έρωτας. Κατορθώματα των
Ανθρώπων η αγάπη και το σωστό και το λάθος.
Κατορθώματα, αλλά και θαύματα.
Αίνιγμα, τέλος, αίνιγμα μεγάλο η ζωή”.
Η Μαρία Αγγελίδου μας μαγεύει με τον αφηγηματικό της λόγο και μας ταξιδεύει στην Μυθολογία με το δικό της μοναδικό τρόπο. Θαρρείς πως σε κάθε μύθο κρύβεται μια μικρή αλήθεια ν΄ανακαλύψεις, μια ακόμη απόδειξη της πίστης στην αγάπη και μια αίσθηση για απόδοση δικαιοσύνης. Στo βιβλίο της σειράς “Ταξίδια στη Μυθολογία” συναντάμε το μύθο του Χείρωνα, της Αράχνης, της
Σφίγγας, της Δάφνης, του Μίδα και της Καλυψώς. Ο αναγνώστης καλείται να βρει στοιχεία που θα του κεντρίσουν το ενδιαφέρον και θα γίνουν μαθήματα ζωής. Η ετυμολογία της λέξης “Έπος” σημαίνει λόγος/αφήγηση και έχει στενή σχέση με την ιστορία. Άρα λέω, αφηγούμαι με δικά μου λόγια κατορθώματα και θαύματα, κομμάτια της Ιστορίας.Η ελληνική μυθολογία έχει πλήθος ηρώων και μας αφηγείται ξεχωριστά κατορθώματα από θεούς και ανθρώπους που έδειξαν υπέρμετρο θάρρος σε δύσκολες καταστάσεις.
Η ιστορία του Κένταυρου Χείρωνα που είχε τη σπηλιά του σ’ ένα βουνό αλλιώτικο από τ’ άλλα, που ήταν αγκαλιασμένο με τη θάλασσα μας ταξιδεύει στο Πήλιο. Με τις πορτικαλιές και τ’ αλμυρίκια, τα τριαντάφυλλα και τους δυόσμους, τ΄ αγριοκάτσικα και τις νύμφες.
Ο Χείρωνας αγαπούσε το σωστό και το δίκαιο και λέγεται ότι ήταν ο καλύτερος δάσκαλος του κόσμου. Συνήθιζε να λέει στους μαθητές του Αχιλλέα, Ιάσονα και Ακταίωνα
«Να είστε τολμηροί και άφοβοι, αλλά όχι άγριοι. Δε θα πειράξετε ούτε χορτάρι μόνο και μόνο για να γελάσετε. Δε θα χτυπήσετε ούτε σπουργίτι αν δεν σας κάνει η ανάγκη. Αυτός είναι ο νόμος της ζωής». Με το θάνατο του έδωσε ένα μάθημα σε θεούς και ανθρώπους για το Νόμο της Αγάπης. Αγάπησε και παντρεύτηκε τη νύμφη Χαρικλώ και ζήσανε μαζί ως τα βαθιά γεράματα. Ναι την αγάπησε για πάντα! Όμως σαν εκείνη πέθανε όπως ήταν φυσικό, ακολούθησε κι εκείνος με τη θέληση του αν και αθάνατος. Γι’ αυτό και απ’ όλους τους αθάνατους Κένταυρους έγινε αστερισμός στον ουρανό.
Ο μύθος της αράχνης είναι γνωστός, για την ξακουστή υφάντρα Αράχνη, κόρη του βασιλιά Ίδμονα. Τα υφαντά της ήταν λεπτοδουλεμένα και διάφανα, σχεδόν αραχνοΰφαντα. Όλοι θαύμαζαν τα έργα της και εκείνη τόσο καμάρωνε, που τόλμησε να συγκρίνει τον εαυτό της με τη θεά Αθηνά. Τότε ήταν που η θεά Αθήνα αποφάσισε να της δώσει ένα μάθημα και να τη συναγωνιστεί στην τέχνη της υφαντικής. Η Αράχνη έβαλε όλη της την τέχνη και το υφαντό της πλούσιο σε χρώματα και σχήματα, χωρίς ένα ψεγάδι. Η Αθηνά δεν το άντεξε και έσκισε από το θυμό της το λινομέταξο πέπλο και τη μεταμόρφωσε σ’ ένα κατάμαυρο άσχημο μαμούνι. Έτσι έμεινε η αράχνη ως η πιο ξακουστή υφάντρα να υφαίνει για πάντα τον ιστό της.
Ο μύθος της Σφίγγας, για το ανθρωπόμορφο πλάσμα με κεφάλι γυναίκας και σώμα λιονταριού που έστεκε στο μοναδικό πέρασμα της Θήβας και βασάνιζε τους περαστικούς. Η σφίγγα είχε ζητήσει από τις εννέα Μούσες για δώρο ένα αίνιγμα δύσκολο και ρωτούσε όποιον περνούσε από κει. Οι ταξιδιώτες έτρεμαν από το φόβο τους και δεν μπορούσαν να βρούνε τη λύση. Εκείνη τότε τους έπνιγε και τους έτρωγε. Οι ταξιδιώτες σταμάτησαν να περνούν από τη Θήβα. Έτσι κι εκείνη πετούσε πάνω από τις πολεμίστρες του τείχους και διάλεγε τα θύματα της. Όσο για το ποιος κατάφερε να λύσει το αίνιγμα, άνθρωπος ήταν με μυαλό ξυράφι και κατάφερε κι έγινε βασιλιάς της Θήβας. Όμως αργότερα την πλήρωσε ακριβά την εξυπνάδα του.
Ο μύθος της Δάφνης, που ήταν ο πρώτος έρωτας του Απόλλωνα. Ο θεός δεν γνώριζε από έρωτα και δεν τον ένοιαζε μέχρι που συνάντησε τον Έρωτα. Ήταν ο Απόλλωνας πρώτος στο τρέξιμο και άπιαστος στο σημάδι. Ειρωνεύτηκε τον Έρωτα για την ευστοχία του κι εκείνος διάλεξε για εκείνον το βέλος που φέρνει την πρώτη αγάπη στην καρδιά και στη Δάφνη ένα βέλος που να διώχνει μακριά την αγάπη. Καταδικασμένος ο Απόλλωνας σε μια ανεκπλήρωτη αγάπη κυνήγησε την Δάφνη κι έκανε το γύρο του κόσμου δυο και τρεις φορές. Όσο για τη Δάφνη κρύφτηκε βαθιά στη γη κι έγινε δέντρο.
Ο μύθος του Μίδα του πιο τυχερού αλλά και πιο άτυχου ανθρώπου στη γη. Η μοίρα του ήταν να γίνει τόσο πολύ πλούσιος που από το χρυσάφι κόντεψε να χάσει την ίδια του τη ζωή. Αγαπούσε τη μουσική, τα όμορφα τοπία, τις ακροθαλασσιές. Όμως πιο πολύ του άρεσαν τα τριαντάφυλλα και έφτιαξε τον πιο ξεχωριστό κήπο. Μια μέρα που περνούσε ο θεός Διόνυσος με την ακολουθία του ένας από τους συντρόφους του αποκοιμήθηκε στον κήπο του Μίδα. Ο Μίδας τον φιλοξένησε τρία μερόνυχτα. Ο Διόνυσος όταν κατάφερε να βρει το σύντροφό του έδωσε για αντάλλαγμα στο Μίδα το χάρισμα ότι αγγίζει να γίνεται χρυσό. Η απληστία του Μίδα τον οδήγησε στην απόλυτη δυστυχία.
Ο μύθος της Καλυψώς και η αγάπη της για τον Οδυσσέα . Η Καλυψώ ήταν θεά μα συνάμα και μάγισσα και είχε τη δύναμη να κρύβει, να σκεπάζει, να καλύπτει και να σ΄ αφήνει να ονειρεύεσαι. Η νύμφη βρήκε τον Οδυσσέα αναίσθητο, σχεδόν πεθαμένο και τον ονειρεύτηκε βασιλιά δίπλα της. Η αγάπη της όμως για εκείνον, την έκανε και να τον ελευθερώσει με την παρότρυνση του Ερμή. Έπρεπε να τον αφήσει να γυρίσει στο σπίτι του ασφαλής.
Η σειρά “Ταξίδια στη Μυθολογία” κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Παπαδόπουλος και αποτελεί πρόταση για να ανακαλύψετε την ιστορία πίσω από τους μύθους και το βαθύτερο νόημα τους. Με την αφήγηση της Μαρίας Αγγελίδου, που σε κάνει να ταξιδέψεις με το νου αλλά και με την υπέροχη εικονογράφηση της Ίριδας Σαμαρτζή έχουμε σαν αποτέλεσμα ένα ακόμη μαγευτικό βιβλίο Μυθολογίας. Τη σειρά Μυθολογίας που έχει αγαπηθεί από μικρούς και μεγάλους γιατί κάθε μύθος κρύβει κι ένα μυστήριο κι η αναζήτηση της αλήθειας ένα αφηγηματικό ταξίδι ακόμη.
ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ | |
---|---|
Τίτλος: | Κατορθώματα και θαύματα |
Σειρά: | Ταξίδια στη Μυθολογία |
Συγγραφέας: | Μαρία Αγγελίδου |
Εικονογράφηση: | Ίρις Σαμαρτζή |
Εκδόσεις: | Παπαδόπουλος, Φεβρουάριος 2017 |
Διόρθωση: | Αντωνία Κιλεσσοπούλου |
Σελίδες: | 64 |
Μέγεθος: | 15 Χ 21 |
ISBN: | 978-960-569-549-1 |