Με επιτυχία διεξήχθη η ημερίδα για εκπαιδευτικούς Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης Η διδασκαλία του Ολοκαυτώματος στην Εκπαίδευση που διοργάνωσαν το Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης του Εθνικού Κέντρου Διάσωσης Σχολικού Υλικού (ΕΚΕΔΙΣΥ) και το ELNIPLEX την Τετάρτη 15 Ιανουαρίου 2025, σε συνεργασία με πλήθος διευθύνσεων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και φορείς από όλη την Ελλάδα και την Κύπρο.
Παρέστησαν και απηύθυναν χαιρετισμούς σχολικοί σύμβουλοι πρωτοβάθμιας όπως ο Ευστάθιος Αθ. Ζωγόπουλος, η Ζωή Καραμπατζάκη, ο Ανδρέας Μαυρίδης, ο Αδριανός Γ. Μουταβελής, καθώς και σχολικοί σύμβουλοι και επόπτες δευτεροβάθμιας, όπως οι Ελένη Γερούση, Ευαγγελία Μουλά, Κωνσταντίνα Καλαούζη, Σωτήρης Παλάσκας, Αδαμαντία Φατσέα, Στέλιος Ορφανός, Βασιλική Οικονομίδου, Παντελής Βολονάκης, Ειρήνη Κουλέτση, Αικατερίνη Τζάμου, Κωνσταντίνος Οικονόμου και Γεωργία Παντίδου.
Εισηγήσεις έκαναν η Επιμελήτρια σχολικών προβολών & εκπαιδευτικού υλικού Θεοδώρα Μαλλιαρού, με τίτλο Καλές πρακτικές χρήσης της πλατφόρμας CINEDU, μέσω της οποίας τα σχολεία μπορούν να δημιουργούν κινηματογραφικές ταινίες, αναδεικνύοντας τον κινηματογράφο ως εκπαιδευτικό εργαλείο αλλά και ως σημαντικό μέσο τέχνης, η παιδαγωγός προσχολικής αγωγής και συγγραφέας, Χρυσάνθη Πρωτοψάλτου, με τίτλο Γνωρίζοντας την ιστορία μέσα από τους λίθους της μνήμης, προσέγγισε το γεγονός του ολοκαυτώματος στην τάξη, αναδεικνύοντας τη σημασία της ιστορικής μνήμης και μέσα από τη νουβέλα της Μπρούτζινοι Κύβοι, ο συγγραφέας και δημοσιογράφος, που είχε και την ευθύνη του συντονισμού της ημερίδας, Κώστας Στοφόρος, με τίτλο Προσεγγίζοντας το Ολοκαύτωμα μέσα από τη Λογοτεχνία. Προτάσεις για βιβλία και τρόποι αξιοποίησής τους στη Σχολική Τάξη, όπου αναφέρθηκε σε βιβλία όπως Τα κίτρινα Καπέλα της Κέλλυς Ματαθία-Κόβο, Τα ξυλοπάπουτσα διηγούνται, της Οριέτας Τρέβεζα-Σούση, Οι δικοί μου άνθρωποι, της Μαρίζας Ντεκάστρο, η Ζάζα, της Αργυρώς Πιπίνη, Η μυστική αποστολή, της Αργυρώς Μουντάκη, Το ξεχασμένο κλειδί, της Εύας Κασιάρου, Το μακρύ ταξίδι του Καραβάτζο, του Κώστα Στοφόρου, το Μια μπαλάντα για τη Ρεβέκκα, της Μαρούλας Κλιάφα και πολλά ακόμα για όλες τις ηλικίες αναγνωστών.
Την ημερίδα έκλεισε η Υπ. Διδ. ΠΘ και Διευθύντρια της Greek Children’s Library of London, Γεωργία Καραντώνα, με τίτλο Beyond the classroom: η διδασκαλία του Ολοκαυτώματος σε μη τυπικά περιβάλλοντα μάθησης στο Ηνωμένο Βασίλειο, η οποία αναφέρθηκε στην εξαίρετη πολυπρισματική δράση Light the Darkness που γίνεται την ημέρα μνήμη των θυμάτων του Ολοκαυτώματος, στο Holocaust Educational Trust, που προσκαλεί σχολεία και μαθητές να γίνουν πρεσβευτές και πρέσβειρες του Ολοκαυτώματος, στο πρόγραμμα Testimony 360, μια έκθεση για τον αγαπημένο Paddington Bear που συσχετίζεται με κάποιον ιδιαίτερο τρόπο με το Ολοκαύτωμα, σε πρόγραμμα του Αυτοκρατορικού Πολεμικού Μουσείου του Λονδίνου και πολλά ακόμα πολύ ενδιαφέροντα προγράμματα, φορείς και δράσεις, σε πολλές από τις οποίες μετέχει και η Ελληνική Παιδική Βιβλιοθήκη του Λονδίνου.
Η συμμετοχή ξεπέρασε κάθε προσδοκία, με τη μέση τιμή της να κινείται κοντά στα 470-490 άτομα.
Μπορείτε να τη δείτε ολόκληρη στο παρακάτω βίντεο.
Θυμίζουμε ότι η 27η Ιανουαρίου έχει οριστεί από τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών ως «Διεθνήε Ημέρα Μνήμης Θυμάτων του Ολοκαυτώματος» και στην Ελλάδα με την υπ. αριθμ. 3218/2004 ομόφωνη απόφαση της Βουλής των Ελλήνων τον Ιανουάριο του 2004 και το Προεδρικό Διάταγμα 31/2005 καθιερώθηκε ως «Ημέρα Μνήμης των Ελλήνων Εβραίων Μαρτύρων & Ηρώων του Ολοκαυτώματος».