More
    patakis_MHNAS EFHVEIAS banner_1068x150
    patakis_tallek_1068x150 (1)
    patakis_Grizelda banner_elniplex 1068x150
    patakis_MHNAS EFHVEIAS banner_1068x150
    patakis_tallek_1068x150 (1)
    patakis_Grizelda banner_elniplex 1068x150
    patakis_MHNAS EFHVEIAS banner_1068x150
    patakis_tallek_1068x150 (1)
    patakis_Grizelda banner_elniplex 1068x150
    patakis_MHNAS EFHVEIAS banner_405x150
    patakis_tallek_405x150 (1)
    patakis_Grizelda banner_elniplex 405x150
    ΑρχικήΒιβλίοΗ μυρωδιά των παλιών βιβλίων

    Η μυρωδιά των παλιών βιβλίων

    Τα παλιά βιβλία μυρίζουν σαν χορτάρι, με μια οξύτητα και μια νότα βανίλιας, σύμφωνα με επιστήμονες που έχουν ανακαλύψει έναν τρόπο περιγραφής της κατάστασης ενός έργου από την οσμή του. 

    Η ανάλυση της οσμής μπορεί να υπολογίσει την φθορά παλαιών βιβλίων και ιστορικών εγγράφων. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τη δυνατότητα υπολογισμού της ηλικίας του έργου και τον προσδιορισμό της ιδανικότερης διαδικασίας συντήρησης του.

    Ο Matija Strlic, χημικός στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου, επικεφαλής της μελέτης, σημειώνει, όπως πληροφορούμαστε από το ρεπορτάζ της βρετανικής telegraph ότι η γνωστή μυρωδιά ενός παλιού βιβλίου, καθώς οι αναγνώστες ξεφυλλίζουν τις σελίδες του, είναι το αποτέλεσμα εκατοντάδων πτητικών οργανικών ενώσεων (VOC) που απελευθερώνονται στον αέρα από το χαρτί και των υπόλοιπων υλικών του. Ο συγκεκριμένος συνδυασμός των ενώσεων είναι αποτέλεσμα ενός συνόλου διαδικασιών αποδόμησης και εξαρτάται από την αρχική σύνθεση του αντικειμένου, συμπεριλαμβανομένου του υποστρώματος χαρτιού, των εφαρμοζόμενων μέσων εκτύπωσης-γραφής, της ποιότητας της μελάνης και της βιβλιοδεσίας. Επίσης η ζωή των βιβλίων -πόσο μακριά έχουν ταξιδέψει, αν έχουν φυλαχτεί σε υγρό ή ξηρό περιβάλλον-επηρεάζει επίσης τη μυρωδιά τους.

    Οι ουσίες που απελευθερώνονται περιέχουν ενδείξεις για την κατάσταση του χαρτιού. Οι συμβατικές μέθοδοι για την ανάλυση των παλαιών έργων και των αρχειακών υλικών περιλαμβάνουν την αφαίρεση δειγμάτων του εγγράφου και στη συνέχεια τη δοκιμή του με παραδοσιακό εργαστηριακό εξοπλισμό. Η νέα όμως προσέγγιση προσδιορισμού της κατάστασης και ηλικίας ενός έργου δεν συνεπάγεται και ζημιά στο έγγραφο. Η νέα τεχνική αναλύει τα αέρια που εκπέμπονται από τα παλαιά βιβλία και τα έγγραφα χωρίς να μεταβάλλουν τα ίδια τα έγγραφα.

    Οι επιστήμονες τη χρησιμοποίησαν για να “μυρίσουν” 72 ιστορικά έγγραφα από τον 19ο και τον 20ό αιώνα. Ορισμένα χαρτιά περιείχαν κολοφώνιο (πίσσα πεύκου) και ίνες ξύλου, τα οποία είναι τα πιο γρήγορα διασπώμενα είδη χαρτιού που βρέθηκαν σε παλιά βιβλία και ταυτοποίησαν 15 πτητικές οργανικές ενώσεις που αποτελούν βασικούς δείκτες για την παρακολούθηση της αποσύνθεσης του χαρτιού, προκειμένου να βελτιστοποιηθεί η συντήρησή τους.

    Η Dr Strlic, στην έκθεση που δημοσιεύθηκε στο τελευταίο τεύχος της Αναλυτικής Χημείας, δήλωσε ότι η μέθοδος θα μπορούσε επίσης να συμβάλει στη διατήρηση κι άλλων ιστορικών αντικειμένων.

    Προέλευση είδησης: telegraph

    Κατερίνα Γούδα
    Κατερίνα Γούδα
    Εικαστικός, Craft Maker
    RELATED ARTICLES

    Most Popular