More
    patakis_markos banner_elniplex 1068x150
    patakis_BACK_TO_SCHOOL_1068x150
    patakis_markos banner_elniplex 1068x150
    patakis_BACK_TO_SCHOOL_1068x150
    patakis_markos banner_elniplex 1068x150
    patakis_BACK_TO_SCHOOL_1068x150
    patakis_markos banner_elniplex 405x150
    patakis_BACK_TO_SCHOOL_405x150
    ΑρχικήΒιβλίοΔικαστική φραγή στη λογοκρισία και την αφαίρεση βιβλίων από βιβλιοθήκες

    Δικαστική φραγή στη λογοκρισία και την αφαίρεση βιβλίων από βιβλιοθήκες

    Το πέμπτο εφετείο των Η.Π.Α. αποφάσισε την περασμένη Πέμπτη ότι η Πολιτεία του Τέξας δεν μπορεί να απαγορεύσει τα βιβλία επειδή δεν της αρέσουν οι ιδέες ή οι λέξεις που φέρουν, επαναφέροντας σε σχολικές βιβλιοθήκες βιβλία που είχαν αποσυρθεί επειδή περιείχαν λέξεις όπως “πισινός” ή κλανιά”, αλλά και ασφαλώς τα μεγάλα θέματα που καίνε τη λογοκρισία, όπως είναι τα βιβλία LGBTQ+ και άλλες υποεκπροσωπούμενες ομάδες.

    Η απόφαση που γράφτηκε από τον δικαστή Jacques Wiener Jr ξεκινούσε με ένα απόφθεγμα του σπουδαίου Αμερικανού ποιητή Walt Whitman: «Το πιο βρώμικο βιβλίο σε όλο τον κόσμο είναι το λογοκριμένο Βιβλίο.”

    Το δικαστήριο αναφέρει στην απόφασή του ότι οι κυβερνητικοί παράγοντες δεν μπορούν να αφαιρούν βιβλία από μια δημόσια βιβλιοθήκη με σκοπό να στερήσουν από τους θαμώνες την πρόσβαση σε ιδέες με τις οποίες διαφωνούν. Με την αφαίρεση των βιβλίων από δημόσιες και σχολικές βιβλιοθήκες, οι εν λόγω αξιωματούχοι επιδιώκουν να ορίσουν τι πρέπει να είναι ορθόδοξο στην πολιτική, στη θρησκεία και σε άλλα θέματα».

    Στην έκθεσή της που κυκλοφόρησε τον περασμένο Οκτώβριο, η Αμερικανική Ένωση Βιβλιοθηκών διαπίστωσε ότι το Τέξας ήταν η πολιτεία με τις περισσότερες απόπειρες λογοκρισίας βιβλίων στις ΗΠΑ κατά το 2022. Καταγράφηκαν 93 προσπάθειες για να αφαιρεθούν πάνω από 2.300 βιβλία.

    Υπάρχουν ακόμα προοδευτικοί άνθρωποι που θέλουν την ελεύθερη διακίνηση ιδεών; Υπάρχουν!

    RELATED ARTICLES

    Most Popular