Ένα συναρπαστικό ταξίδι στους μαγικούς κόσμους του Ευγένιου Τριβιζά, μια παραμυθένια έκθεση αφιερωμένη στο σύνολο του συγγραφικού του έργου με τίτλο «ΑΠΟ ΤΗ ΦΡΟΥΤΟΠΙΑ ΣΤΟ ΝΗΣΙ ΤΩΝ ΠΥΡΟΤΕΧΝΗΜΑΤΩΝ παρουσιάζει το Πολιτιστικό Ίδρυμα Τραπέζης Κύπρου. Πρόκειται ουσιαστικά για την έκθεση που είχαν απολαύσει οι επισκέπτες του Μουσείου Γ. Γουναρόπουλου, στην Αθήνα, από τον Νοέμβριο 2013 έως τονΜάρτιο 2014 , εμπλουτισμένη και με συμμετοχές Κυπρίων καλλιτεχνών. Η πρωτότυπη αυτή έκθεση, είναι εμπνευσμένη από τα βιβλία, τα θεατρικά έργα και τους ήρωες του αγαπημένου σε μικρούς και μεγάλους ποιητή παραμυθιών. Το ταξίδι θα ξεκινήσει από την ανεπανάληπτη Φρουτοπία και θα έχει ενδιάμεσους σταθμούς το Αβγατηγανιστάν, το Πιπερού, το Κουφέιτ, την Ταϋλάνθη, τη Χώρα των Χαμένων Χαρταετών. Τα παιδιά θα έχουν συνεπιβάτες τον Αχυρούλη το σκιάχτρο, τον Τουρτούρι τον χιονάνθρωπο, τον Ρούνι-‐Ρούνι το ύπουλο, κακό γουρούνι, την Πουπού και την Καρλότα, το παπί που έκανε πιπί στον Μισισιπή, την τελετευταία μαύρη γάτα και χίλιους δυο ακόμα! Ζωγράφοι, εικονογράφοι, γλύπτες, χαράκτες, ενδυματολόγοι, συντηρητές, ηθοποιοί, τραγουδοποιοί και άλλοι καλλιτέχνες παρουσιάζουν ζωγραφικούς πίνακες, εγκαταστάσεις, κατασκευές, κομψοτεχνήματα, κοσμήματα, παιχνίδια, κούκλες, ταινίες και δρώμενα, εμπνευσμένα από τα βιβλία του Ευγένιου Τριβιζά.
Τα εκθέματα περιλαμβάνουν:
-‐την αυθεντική περγαμηνή με τον Νόμο του βασιλιά Αρπατίλαου του Πρώτου, που καταργεί τις Κυριακές και τις ονομάζει Προδευτέρες,
-‐τρεις μανάβηδες μεταμορφωμένους σε βίδες,
-‐ένα σπάνιο σπυρί ρυζιού από τον γάμο της πριγκίπισσας Δυσκολούλας,
-‐το ιπτάμενο σουρωτήρι της Χαράς και του Γκουντούν,
-‐μοναδικές ακτινογραφίες από την κοιλιά του φοβερού τουνελόδρακου που καταπίνει τρένα,
-‐το τηγάνι που έκλεψαν οι ιππότες της τηγανητής πατάτας ‐και για πρώτη φορά σε κοινή θέα το περίφημο αόρατο πράσινο καγκουρό!
Συμμετέχουν: Abas Acta, Άγης Αγησιλάου, Ράνια Βαρβάκη, Μαρία Γενιτσαρίου, Μαρούλα Γεντέκου, Γιώτα Δασκαλά, Έλλη Δημητρίου, Γιάννης Ζιόγκας, Λίζα Ηλιού, Μαρία Καμακάρη, Γιάννης Καπέλλος, Λίνα Καρανικολάου, Φάνος Κουφτερός, Αλέξης Κυριτσόπουλος, Δημοσθένης Κωτσόπουλος, Καλλιόπη Λεγάκη, Ντόρα Λελούδα, Ιωάννα Λιανού, Γιώργος Λούζος, Εύα Νάθενα, Έφη Ξένου, Αντριάνα Παπαναργύρου (Ρού), Μίλτος Παντελιάς, Μαρίνα Προβατίδου, Γιάννης Παπαγιάννης, Ιωάννα Παπαντωνίου, Παναγιώτης Ράππας, Άγγελος Ρούβας, Άννα Σαντοριναίου, Μανώλης Σκούλουκας, Οικογένεια Σοφιανού, Μαριλένα Συνοδινού, Δημήτρης Σωτηράκης, Ελένη Τσαλδίρη, Μυρτώ Φερεντίνου, Καλλιτεχνικό Σχολείο Γέρακα, ΕΕΕΕΚ Ορεστιάδας, Στρατιωτικός Παιδικός Σταθμός Αλεξανδρούπολης, Σχολή Εφαρμοσμένων Τεχνών Ορνεράκης, Χατζηκυριάκειο Ίδρυμα Παιδικής Προστασίας ΔΗΠΕΘΕ Καλαμάτας, Εθνικό Θέατρο, Εθνική Λυρική Σκηνή, Θεατρικός Οργανισμός Κύπρου, Κουκλο‐θεατρική Ομάδα Κιβωτός Μύθων από την Παραμυθοχώρα.
Θα προβάλλονται οι ταινίες:
Ένα δέντρο, μια φορά, σκηνοθεσία Παναγιώτης Ράππας, συμπαραγωγή ΕΡΤ-‐Time Lapse Pictures, 2009
Το ποντικάκι που ήθελε να αγγίξει ένα αστεράκι, σκηνοθεσία Παναγιώτης Ράππας, Άγγελος Ρούβας, συμπαραγωγή ΕΡΤ-‐Time Lapse Pictures, 2007
Τα δύο κύματα, σκηνοθεσία Γιάννης Ζιόγκας, παραγωγή ΕΡΤ, 2005, τέσσερις ταινίες μικρού μήκους εμπνευσμένες από το βιβλίο του Ευγένιου Τριβιζά
Η τελευταία μαύρη γάτα, των σπουδαστών της Σχολής Εφαρμοσμένων Τεχνών Ορνεράκης, Δημοσθένη Κωτσόπουλου, Αντριάνας Παπαναργύρου (Ρού), Μανώλη Σκούλουκα και Δημήτρη Σωτηράκη.
Αποσπάσματα από τη Φρουτοπία, παραγωγή Οικογένεια Σοφιανού, σκηνοθεσία και μουσική Φαίδωνας Σοφιανός, 1985.
Τα εγκαίνια της Έκθεσης πραγματοποιήθηκαν στις 21 Νοεμβρίου 2014 παρουσία του Υπουργού Παιδείας και Πολιτισµού κ. Κώστα Καδή, ο οποίος μεταξύ άλλων δήλωσε: “Ο Ευγένιος Τριβιζάς κατάφερε να παντρέψει µε ευρηµατικότητα την εγκληµατολογία µε τις πολιτικές επιστήµες και τον φανταστικό κόσµο της µυθοπλασίας. Είναι ένας καταξιωµένος και πολύ αγαπητός συγγραφέας διότι µας θύµισε τη σηµασία της φαντασίας στη ζωή των παιδιών, αλλά και των ενηλίκων. Πραγµατεύεται µε χιουµοριστικό ύφος τις έννοιες του καλού και του κακού, µε αποτέλεσµα µέσα από το έργο του να απορρέει αβίαστα ένας διαχρονικός διδακτισµός.
Η έκθεση, η οποία θα φιλοξενείται στη Λευκωσία µέχρι τα τέλη Ιουνίου 2015, έχει ήδη παρουσιαστεί στην Αθήνα, στο Μουσείο Γουναρόπουλου, όπου γνώρισε µεγάλη επιτυχία. Περιλαµβάνει µια ποικιλία εκθεµάτων, εµπνευσµένων από τα έργα του συγγραφέα, όπως έργα ζωγραφικής, κατασκευές, κοσµήµατα, παιχνίδια, κούκλες, ταινίες και δρώµενα, για τα οποία εργάστηκαν καλλιτέχνες µε διαφορετικές ιδιότητες: εικαστικοί, ενδυµατολόγοι, συντηρητές, ηθοποιοί, τραγουδοποιοί, συντελώντας σε µια διαφορετική απόδοση των παραµυθιών και ένα πρωτότυπο ζωντάνεµα των αγαπηµένων ηρώων των παιδιών.
Παράλληλα, η Έκθεση θα συνοδεύεται από ένα εκπαιδευτικό πρόγραµµα για µαθητές Δηµοτικής Εκπαίδευσης. Το πρόγραµµα φιλοδοξεί να αναπτύξει δεξιότητες συνεργασίας και να συµβάλει στην εικαστική αγωγή και την αισθητική καλλιέργεια των επισκεπτών. Ως Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισµού, στηρίζουµε και ενθαρρύνουµε την αξιόλογη προσπάθεια του Πολιτιστικού Ιδρύµατος της Τράπεζας Κύπρου, το οποίο διοργανώνει συνεχώς νέες δραστηριότητες που προάγουν τον πολιτισµό, τις τέχνες και τα γράµµατα. Εκφράζω τα θερµά µου συγχαρητήρια στους δηµιουργούς που έχουν καταθέσει τη δική τους καλλιτεχνική µαρτυρία, εµπνευσµένοι από τον µαγικό κόσµο του Τριβιζά. Ξεχωριστά συγχαίρω τη Διευθύντρια και το Προσωπικό του Πολιτιστικού Ιδρύµατος Τραπέζης Κύπρου για την άψογη οργάνωση της έκθεσης, καθώς και για τη διοργάνωση των επικείµενων εκδηλώσεων που θα ταξιδέψουν µικρούς και µεγάλους στον κόσµο της φαντασίας. Εύχοµαι κάθε επιτυχία στην έκθεση και σας καλώ σε λίγο να την απολαύσουµε µαζί.”
Μέρος των εσόδων από τις πωλήσεις βιβλίων του Ευγένιου Τριβιζά που θα πραγματοποιούνται στη διάρκεια των προγραμματισμένων αναγνώσεων, θα δοθούν για στήριξη της Παιδοογκολογικής μονάδας του Μακάρειου νοσοκομείου.
ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ (Απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής στις προγραμματισμένες εκδηλώσεις)
Διάρκεια έκθεσης: 21 Νοεμβρίου – 28 Ιουνίου 2015
Ωράριο λειτουργίας: Δευτέρα – Κυριακή (10:00 – 19:00)
Συντελεστές έκθεσης στο Μουσείο Γ. Γουναρόπουλου:
Επιμέλεια: Διονυσία Γιακουμή (Ιστορικός της τέχνης, Μουσείο Γ. Γουναρόπουλου)
Συντονισμός: Διονυσία Γιακουμή, Ζωή Χαραλαμπίδου (Μουσειολόγος, Μουσείο Γ. Γουναρόπουλου), Μαρία Κουτσιούμπα
Γραφιστική επιμέλεια υλικού: Σοφία Ζώρα
Φωτογράφιση έκθεσης: Κάλλη Μπέλλου
Οργάνωση και συντονισμός έκθεσης στο Πολιτιστικό Ίδρυμα Τραπέζης Κύπρου: Λευκή Μιχαηλίδου (Διευθύντρια Πολιτιστικού Ιδρύματος Τραπέζης Κύπρου), Έλενα Ευθυβούλου (Λειτουργός Πολιτιστικού Ιδρύματος Τραπέζης Κύπρου) Σχεδιασμός έκθεσης στην Κύπρο: Κώστας Παπαλεοντίου Εκτυπώσεις, κατασκευές στην Κύπρο: Μανώλης Καμάσσα (The Camassa Touch)